No Marsa orbītas uzņemts iespaidīgs Zemes un Mēness attēls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Spēcīgākais teleskops, kas patlaban atrodas Marsa orbītā, sarūpējis iespaidīgu un samērā detalizētu mūsu planētas un Mēness attēlu.

Attēlu veido divi atsevišķi uzņēmumi, kas 2016.gada 20.novembrī veikti ar High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) kameru. Tā atrodas uz kaimiņplanētas orbītā esošā lidaparāta Mars Reconnaissance Orbiter.

Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) norāda, ka attēli uzņemti HiRISE datu kalibrēšanas nolūkā, jo pret Zemi pavērstās Mēness puses atstarošanas spēja zinātniekiem ir labi zināma.

Aģentūra atzīmē, ka abu kosmosa objektu attēli tikuši apstrādāti atsevišķi, lai optimizētu redzamās detaļas. Tā kā Mēness ir krietni tumšāks par Zemi, bez pienācīgas attēla apstrādāšanas tas faktiski nebūtu redzams.

Runājot par Zemi, jāpiemin, ka tās attēlā baltie plankumi ir mākoņi, bet brūnais veidojums tuvāk planētas centram ir Austrālija.

Attēli uzņemti brīdī, kad attālums starp Zemi un Marsu bija 205 miljoni kilometru.

Jāpiebilst, ka attēls neataino patieso attālumu starp Mēnesi un Zemi. Tas vidēji ir 384 tūkstoši kilometru un ir pietiekams, lai sarindotu un satilpinātu visas pārējās septiņas Saules sistēmas planētas. Vēl brīvāk planētas starp Zemi un Mēnesi varētu izkārtot, kad attālums ir vislielākais, proti, 405 tūkstoši kilometru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu