Zinātnieki meklēs planētas Alpha Centauri sistēmā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eso.org

Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) ģenerāldirektora Tima de Zēu personā ir parakstījusi vienošanos ar programmu Breakthrough Initiatives, kuru pārstāvēja izpilddirektors un Breakthrough Prize fonda vadītājs Pīts Vordens. Šī vienošanās paredz, ka Ļoti Lielā teleskopa (VLT) VISIR instruments tiks modificēts, lai tādējādi uzlabotu tā veiktspēju potenciāli apdzīvojamu planētu meklēšanai Alpha Centauri sistēmā. Šādas planētas varētu būt iespējamie Breakthrough Starshot iniciatīvas galamērķi.

Vienošanās paredz finansējuma nodrošināšanu gan instrumenta uzlabošanai, gan teleskopa laika rezervēšanai 2019.gadā, kad plānots veikt Alpha Centauri sistēmas izpēti.

www.starspace.lv

Apdzīvojamas planētas atrašana ir izaicinājums, jo tiek paredzēts, ka planēta ir neliela un salīdzinoši tuvu zvaigznei, tādēļ zvaigznes spožums nomāc vājo planētas gaismu. Vieglāk novērojumus ir veikt infrasarkano staru vidējā diapazonā, bet pat šajos viļņu garumos zvaigzne ir miljoniem reižu spožāka, kas nozīmē, ka ir nepieciešama izsmalcināta tehnoloģija, kas palīdz samazināt zvaigznes gaismas intensitāti.

VISIR ir eksistējošs instruments, ar kuru aprīkots Paranālas observatorijā esošais VLT. VISIR darbojas tieši infrasarkano staru vidējā diapazonā. Lai uzlabotu tā izšķirtspēju, nepieciešams to pielāgot adaptīvajai optikai, kā arī izmantot koronagrāfiju, kas ļauj samazināt zvaigznes gaismas intensitāti.

ESO.org

Instrumenta uzlabošanā piedalīsies Kampf Telescope Optics (KTO, Minhene). Koronagrāfu izstrādās Ljēžas universitātes (Beļģija) speciālisti kopā ar Upsalas universitātes (Zviedrija) pārstāvjiem.

Jaunā Eiropas Ekstrēmi Lielā teleskopa (E-ELT) viens no galvenajiem zinātniskajiem uzdevumiem būs potenciāli apdzīvojamu planētu meklēšana un izpēte. E-ELT spēs planētas pamanīt ap tālākām zvaigznēm, bet VLT gaismas savākšanas spēja ir pietiekama, lai nofotografētu planētu, kas riņķo Alpha Centauri sistēmā.

VISIR instrumenta pārveidošana noteikti noderēs METIS instrumenta izstrādē. Ar METIS būs aprīkots E-ELT. Tas būs tik jutīgs, ka spēs atrast un pētīt Marsa izmēra planētu Alpha Centauri sistēmā, ja tāda tur atrodas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu