Haizivs laidusi pasaulē mazuļus bez pārošanās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News/LETA

Kāda leopardhaizivs Austrālijā kļuvusi par pirmo savas sugas īpatni, kas spējusi laist pasaulē mazuļus bez pārošanās ar vīrišķās kārtas leopardhaizivi.

Haizivs, kurai dots vārds Leonija, Taunsvilas Rifa akvārijā (Townsville Reef HQ Aquarium) Kvīnslendā iepriekš bija laidusi pasaulē vairākus mazuļus, taču no partnera Leo tika nošķirta jau 2013.gadā vietas trūkuma dēļ, raksta www.independent.co.uk.

Šis apstāklis gan netraucēja Leonijai 2016.gada aprīlī izdēt vairākus desmitus olu, no kurām vēlāk izšķīlās trīs veselīgi leopardhaizivju (dēvētas arī par zebrhaizivīm) mazuļi. Par haizivju nākšanu pasaulē akvārijs pērn paziņoja savā Facebook lapā, rakstot, ka «pasaulē nākušas veselīgas sieviešu kārtas leopardhaizivis».

Sākotnēji pētnieki uzskatīja, ka Leonija uzglabājusi Leo spermu trīs gadus un tad izdēja olas. Šāda vairošanās metode haizivju vidū novērota arī iepriekš.

Tomēr DNS analīze parādīja, ka mazajām haizivīm ir tikai Leonijas gēni. «Kleo (vecākā no mazajām haizivīm) ģenētiskais tests parādīja, ka viņa ir partoģenēzes rezultātā pasaulē nācis Leonijas mazulis.»

Partoģenēze ir vairošanās bez apaugļošanās. Leonijas gadījums ir īpašs, jo šī ir pirmā dokumentētā reize, kad dzīva radība pārslēdzas no dzimumvairošanās uz vairošanos bez seksa.

Tagad plānots jaundzimušās haizivis novērot, līdz tās pieaugs un pēc sešiem gadiem pašas sāks vairoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu