Vīrieša penis ir bez kaula. Vai zini, kāpēc?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairumam primātu un gaļēdāju dzimumloceklī ir kauls. Cilvēka priekštecis to zaudēja pirms miljoniem gadu. Kāpēc?

Zinātnieki ir atklājuši, kāpēc cilvēku vīriešu kārtas pārstāvjiem, atšķirībā no lāčiem, primātiem un daudziem citiem zīdītājiem, nav dzimumlocekļa kaula.

Londonas Universitātes koledžas (University College London) pētnieki noskaidrojuši, ka šī organisma daļa izveidojusies pirms 95 - 145 miljoniem gadu.

Pētījuma vadītāja Matilda Brindla britu independent.co.uk pastāstījusi, ka cilvēkam šāda peņa kaula nav, jo sekss nav tik iigs, lai tāds vispār būtu nepieciešams.

«Primātu un gaļēdāju kopīgajiem priekštečiem nav peņa kaula. Cilvēks tādā ziņā ir unikāls, jo esam gandrīz vienīgie primāti, kuriem tāda nav,» saka Brindla.

Zinātniece atzīmē, ka primātiem, kuru pārošanās process ilgst vairāk nekā trīs minūtes, dzimumloceklis ir garāks nekā tiem, kuri vairošanās procesā pavada īsāku laika sprīdi. Cilvēku starpā vidējais akta ilgums caurmērā ir mazāks par divām minūtēm. Salīdzinājumam - Madagaskarā mīt lemuri, kuru dzimumakts ilgst stundu, un viņiem ir ļoti garš peņa kauls.

Brindla arīdzan norāda, ka peņa kauls novērots tādiem dzīvniekiem, kuriem raksturīga sezonāla pārošanās, kā arī tādu dzīvnieku kopienās, kurās pārojas vairāki dzīvnieki savā starpā. Tādas ir, piemēram, šimpanzes.

«Arī cilvēku starpā ir poligāmijas gadījumi, taču tie ir reti un tas nav pietiekams iemesls, lai vīriešiem būtu nepieciešams peņa kauls. Tāpat skaidrs, ka cilvēka vairošanos neietekmē gadalaiki,» - tā Brindla.

Nobeigumā independent.co.uk raksta, ka šimpanzēm akts ilgst tikai 7 sekundes un peņa kauls ir niecīgs, un tā varētu būt norāde, ka evolūcija turpinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu