Gadiem ilgā maltīte

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Milzu melnais caurums sarāva gabalos zvaigzni un mielojās ar tās atliekām vairāk nekā desmit gadus. Šādu neparastu novērojumu zinātniekiem palīdzēja veikt NASA Čandras Rentgenstaru observatorija, Swift satelīts un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) XMM-Newton observatorija. Notikums reģistrēts nelielā galaktikā, kas atrodas aptuveni 1,8 miljards gaismas gadu attālumā no Zemes.

Visi trīs rentgenstaru teleskopi jeb observatorijas atrodas kosmosā. Ar to palīdzību astronomi atrada pierādījumus, ka melnā cauruma gravitācija ir iznīcinājusi objektu, piemēram, zvaigzni, kas ir pielidojis pārāk tuvu šim masīvajam veidojumam. Šādos brīžos daļa zvaigznes atlūzu tiek aizmestas prom, bet daļa krīt melnajā caurumā, sakarstot līdz vairākiem miljoniem grādu un radot atpazīstamu «uzliesmojumu» rentgenstaru diapazonā.

«Mēs novērojām zvaigznes spožo un ilgo aiziešanu,» pastāstīja Dačengs Lins no Ņūhempšīras universitātes. «Kopš 1990.gadiem ir reģistrēti vairāki šādi notikumi, bet neviens no tiem nebija spožs tik ilgi kā šis.»

Notikuma spožā fāze ilga vairāk nekā desmit gadus. Iespējams, ka supermasīvais melnais caurums sarāva gabalos ļoti masīvu zvaigzni.

Rentgenstaru avots XJ1500+0154 netika pamanīts novērojumos, kas veikti ar Čandras observatoriju 2005.gada 2.aprīlī, bet jau 2005.gada 23.jūlijā tas parādījās XMM-Newton datos. Maksimālais spožums tika reģistrēts ar Čandras observatoriju 2008.gada 5.jūnijā. Kopš atklāšanas avota spožums rentgenstaru diapazonā bija palielinājies aptuveni 100 reizes.

Novērojumi ar Čandras observatoriju liecina, ka XJ1500+0154 atrodas galaktikas centrā, kas liecina, ka šis objekts visticamāk ir supermasīvais melnais caurums.

Melnais caurums

«Lielāko daļu laika kopš mēs šo objektu novērojām, tas strauji auga,» pastāstīja pētījuma līdzautors Džeims Gilšons no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra. «Tas liecina par kaut ko neparastu, piemēram, ka melnais caurums iznīcinājis zvaigzni, kas ir bijusi vismaz divas reizes masīvāka nekā Saule.»

Teorētiskie modeļi paredz, ka konkrētā melnā cauruma barības rezerves nākamajā desmitgadē samazināsies, kas nozīmē, ka XJ1500-0154 spožums rentgenstaru diapazonā arī kritīsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu