Zinātnieki atklājuši septiņas Zemei līdzīgas planētas ap vienu zvaigzni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Zinātnieki mūs galaktikā atklājuši septiņas Zemei līdzīgas planētas, kas riņķo ap vienu zvaigzni un paver līdz šim lielākās iespējas meklēt dzīvību ārpus Saules sistēmas, trešdien pavēstīja pētnieki.

Visas septiņas planētas pēc izmēra un masas līdzinās Zemei un gandrīz noteikti ir ar cietu virsmu, turklāt trīs no tām atrodas tā dēvētajā mērenajā zonā, lai uz tām varētu pastāvēt ūdens okeāni.

Turklāt to tuvums Zemei un to zvaigznes - sarkanā pundura «Trappist-1» - blāvums ļaus astronomiem analizēt katras planētas atmosfēru, meklējot ķīmiskas pazīmes par bioloģisko aktivitāti.

Trappist-1

Sistēma Trappist-1. NASA/JPL-Caltech ilustrācija

«Mēs esam spēruši svarīgu soli dzīvības atrašanai tur ārā,» teikts zinātnieku komandas paziņojumā. «Līdz šim nebija pareizo planētu tās atrašanai. Tagad mums ir pareizais mērķis.»

Sistēma «Trappist-1» atrodas 39 gaismas gadu attālumā un tai ir

lielākais līdz šim atklātais Zemei līdzīgu planētu daudzums, kas riņķo ap vienu zvaigzni.

«Trappist-1» interesantu padara arī apstāklis, ka zvaigzne pieder tā dēvētajiem ultraaukstajiem punduriem. Tikai šī iemesla dēļ uz planētām var pastāvēt ūdens šķidrā agregātstāvoklī, lai gan visas atrodas tuvāk savai zvaigznei nekā Merkurs Saulei.

Zinātnieki norāda, ka planētas ir tik tuvu viena otrai, ka, atrodoties uz kādas no tām, visticamāk būtu iespējams novērot dažu tuvāko planētu ģeoloģiskās un atmosfēras parādības. Faktiski, kaimiņu planētas varētu novērot gluži tāpat kā Mēnesi no Zemes.

Tai arī ir visvairāk planētu «mērenajā zonā», kur nav pārāk karsts, lai ūdens iztvaikotu, un nav pārāk auksts, lai sasaltu.

Trappist-1

Ilustrācija: www.spitzer.caltech.edu

Zinātnieki norāda, ka lielāku skaidrību par planētu īpašībām varētu sniegt Džeimsa Veba kosmiskais teleskops (James Webb Space Telescope), kurš izplatījumā tiks nogādāts 2018.gadā. Veba teleskops ir krietni spēcīgāks par Habla (Hubble) teleskopu, kurš, kā zināms, ar Visuma dzīļu izpēti nodarbojas jau vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu