Eiropas kliperis dosies pētīt Eiropu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Nākamā NASA misija, kas padziļināti pētīs Jupitera pavadoni Eiropu, ir ieguvusi formālu nosaukumu - «Eiropas kliperis». Tā nav drukas kļūda, ja domāji, ka jābūt kleperis. Kliperi bija slaidi burinieki ar trīs mastiem, kas vagoja Zemes okeānus un jūras 19.gadsimtā. Tie bija slaveni ar savu manevrējamību un ātrumu. NASA kosmiskais aparāts, līdzīgi kā vārdabrāļi no pagātnes, ātri un veikli kuģos garām Eiropai.

Primārās misijas ietvaros tiks veikti 40 līdz 45 lidojumi garām Jupitera pavadonim. Viens pārlidojums norisēs reizi divās nedēļās. Tā laikā tiks fotografēta pavadoņa virsma, kā arī pētīts virsmas sastāvs un pavadoņa uzbūve.

www.starspace.lv

Eiropa ir ļoti interesants, augstas prioritātes izpētes objekts, jo zem biezās ledus garozas atrodas šķidra ūdens okeāns. «Eiropas klipera» mērķis būs noskaidrot, vai šā pavadoņa vide ir dzīvībai piemērota, meklējot dzīvības uzturēšanai nepieciešamās sastāvdaļas - ūdeni, ķīmiskos elementus un enerģijas avotus.

«Katrā no pārlidojumiem kosmiskais aparāts pavadīs ļoti īsu laiku radioaktīvajā vidē, kurā atrodas Eiropa. Tas pabrāzīsies garām, ievāks maksimāli daudz datu un tad dosies prom, drošā attālumā,» skaidroja Roberts Papalardo no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas.

Plānots, ka misija varētu startēt 2020.gados un pēc dažiem gadiem kosmiskais aparāts ierastos Jupitera sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu