Soli tuvāk robotu kontrolēšanai ar domām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Zinātniskā fantastika pamazām kļūst par realitāti, jo Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT) ir radīts Baksters (Baxter) - humanoīds robots, kuram cilvēks var dot norādes, neatverot muti, jo tas spēj «lasīt» domas.

MIT pētnieki ir izstrādājuši sistēmu, kurā iesaistītam cilvēkam jāuzvelk elektroencefalogrāfijas (EEG) cepure ar elektrodiem. Ar tās palīdzību tiek monitorēta personas smadzeņu aktivitāte, faktiski lasīta informācija, kas tālāk tiek nodota Baksteram, lai viņš zinātu, vai nav kļūdījies, šķirojot krāsu bundžas un vadu spoles. Kā tas notiek, redzams zemāk pievienotajā video.

Šis ir kārtējais mēģinājums pilnveidot tehnoloģijas, kuras dod iespēju procesus kontrolēt, izmantojot domu spēku. Ja iepriekš līdzīgos eksperimentos cilvēks vispirms bija jāapmāca domāt tā, lai robota smadzenes un algoritmi domas prastu atšifrēt, tad Bakstera gadījumā MIT speciālisti izmantojuši citu pieeju. Proti, Baksters koncentrējas uz smadzeņu signāliem, kas zināmi kā «ar kļūdām saistīti potenciāli» («error-related potentials» (ErrPs)). Tos mūsu smadzenes ģenerē, tiklīdz pamana kādu kļūdu, raksta Cnet.com.

Citiem vārdiem sakot, strādājot ar Baksteru, cilvēkam-operatoram vairs nav jādomā par konkrētām darbībām, kas tam jāveic; atliek vien koncentrēties un darbībām, ko robots veic pareizi un ko nepareizi. «Vairs nav jāmācās domāt noteiktā veidā - mašīna tagad adaptējas tev, nevis tu mašīnai,» - tā MIT Datorzinātņu un Mākslīgā intelekta laboratorijas direktore Daniela Rusa.

Jāsaka gan, ka Baksters pagaidām prot atšķirt tikai «pareizi» no «nepareizi», taču pētnieki uzskata, ka viņu spēkos būt robotam iemācīt darboties ar vairākām izvēles iespējām. Bet eventuāli robotu vadība varētu kļūt krietni vien intuitīvāka, piemēram, pieprasot no mašīnas kādu konkrētu darbību bez nepieciešamības dot konkrētu komandu un spiest pogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu