Cassini zonde nofotografējusi kosmosā «pelmeni»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Nacionālās Aeronautikas un kosmosa aģentūras zonde Cassini 7.martā uzņēmusi attēlu, kurā ar nebijušu detalizāciju redzams viens no Saturna pavadoņiem, pelmenim līdzīgais Pāns.

Attēlā, ko NASA publiskoja 9.martā, Pāns uzņemts no 24 572 kilometru attāluma, vēsta www.sciencenews.org.

Kosmiskais objekts bildē redzams ļoti detalizēti, lai gan, salīdzinot ar Saturnu, ir niecība; tā izmērs ir vien 35 x 23 kilometri.

Pāna orbīta atrodas 325 kilometrus platā spraugā starp Saturna gredzeniem, un tas ir planētai tuvākais pavadonis.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Šīs gan nav pirmās Pāna bildes, taču iepriekš tas bildēts no lielākas distances. Tādēļ jaunie attēli dos iespēju zinātniekiem labāk izprast mazā mēneša ģeoloģiju un īpatnējās formas izveidošanos.

Kā redzams attēlos, uz Pāna ekvatora ir izteikta grēda, kuras dēļ astronomi kosmisko objektu agrāk salīdzināja ar lidojošo šķīvīti.

Jaunajos attēlos skaidri redzams, ka Pāns nav tik simetrisks kā zinātniskajā fantastikā un citplanētiešu mednieku prātos sastopamie šķīvīši. Patiesībā tas drīzāk atgādina nesimetrisku pelmeni vai valriekstu.

Zinātnieki uzskata, ka grēda uz ekvatora veidojusies no Saturna gredzenu materiāla, kas turpina nosēsties uz Pāna virsmas.

Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu