Norit darbs, lai cilvēks arī uz Marsa varētu dzert alu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr viena daļa kosmosa entuziastu domā, kā sākt Marsa kolonizāciju, tostarp nogādāt cilvēkus līdz nākamajai planētai no Saules, citu prātus nodarbina alus brūvēšana uz sarkanās planētas.

Starptautiskās kompānijas Anheuser-Busch zīmols Budweiser vēlas kļūt par kompāniju, kas brūvē alu kosmosā. To, diskutējot par alus brūvēšanas iespējām uz Marsa, ikgadējā SXSW festivālā Ostinā (Teksasa, ASV) atklājusi Anheuser-Busch Marketinga inovāciju viceprezidente Valērija Tūtmena (Valerie Toothman), raksta SPACE.com. Viņas pārstāvētā kompānija atklāja arī partnerību, kuras rezultātā tuvākajā nākotnē uz Starptautisko kosmosa staciju varētu tikt nogādāts miežu iesals un citi alus brūvēšanas eksperimenti.

«Mēs visi zinām, ka pirmā cilvēka lidojums uz Marsu notiks tikai pēc vienas vai divām desmitgadēm. Tomēr šī ir mūsu ilgtermiņa apņemšanās gādāt, lai piepildās amerikāņu sapnis par iespēju baudīt alu arī uz Marsa,» - tā Tūtmena.

Astronauts Kleitons Andersons, kurš kosmosa stacijā kopumā pavadījis 152 dienas, norāda, ka došanās uz Marsu ir tikai laika jautājums. Kad tas notiks, būs būtiski ceļotājiem nodrošināt tādus apstākļus, kuros viņi justos kā mājās. «Aukstas alus pudeles atvēršana pusceļā pilnīgi noteikti varētu būt viena no tām lietām, kas atgādinās par mājām,» sacījis Andersons.

Kā varētu izskatīties pirmā cilvēku apmetne uz Marsa
Kā varētu izskatīties pirmā cilvēku apmetne uz Marsa Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Jāteic gan, ka, pirms kosmosā, mikrogravitācijas apstākļos, varēs baudīt apiņu dzērienu, nāksies atrisināt vairākas problēmas. Atraugas nebūtu problēma - atliktu vien apmest pāris kūleņus, lai kuņģī gāze atdalās no šķidruma, norāda Andersons. Piemērots trauks, kurā alu transportēt, turpretī būs izaicinājums. Astronauti jau astoņdesmitajos gados veica eksperimentus ar gāzētiem dzērieniem pudelēs, bundžās, krūzēs un izlejamtraukos, taču visi eksperimenti bija neveiksmīgi.

«Atverot uz Zemes pudeli, no tās izplūst nedaudz gāzes un dzēriens ir gatavs baudīšanai. Kosmosā pēc pudeles atvēršanas nāktos tīrīt visu apkārtējo telpu. Tas būs īsts izaicinājums Anheuser-Busch inženieriem,» sacījis Andersons.

Marss
Marss Foto: Reuters/Scanpix

Pirmajiem Marsa alus brūvētājiem savukārt nāktos pārvarēt citus šķēršļus. Lai arī Marsa pievilkšanas spēks ir trīs reizes mazāks nekā Zemes, izstrādāt atbilstoša dizaina pudeles un bundžiņas nebūtu pārāk sarežģīti. Galvenā problēma būtu alus sastāvdaļas, jo īpaši ūdens, kas veido 90% no alus, bet uz Marsa atrodams tikai ledus veidā.

Šā iemesla dēļ Anheuser-Busch ir iecerējuši sadarbību ar Starptautiskās Kosmosa stacijas ASV Nacionālo laboratoriju, lai pilnveidotu un padarītu efektīvāku alus brūvēšanas procesu. Anheuser-Busch jau esot sākuši izstrādāt arī dažus graudu augšanas eksperimentus, kuriem jāparāda mikrogravitācijas ietekme uz alus izejvielu iegūšanu. Vēlāk ar gēnu inženierijas palīdzību jau varētu iegūt miežus, kuri aug apstākļos ar ierobežotu ūdens daudzumu un ir noturīgi pret slimībām. Tos tad attiecīgi varētu izmantot gan alus brūvēšanai energoefektīvākā procesā uz Zemes, gan arī uz Marsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu