Vecums nenāk viens: Curiosity sāk atdalīties detaļas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nu jau četrus ar pusi gadus pa Marsa virsmu vizinās un zinātnisko darbu saskaņā ar komandām no Zemes veic sešu riteņu laboratorija Curiosity.

Curiosity nobrauktais attālums šajā laikā nav liels (nepilni 16 kilometri), tomēr ar pašgājēja palīdzību zinātniekiem ir izdevies veikt būtiskus atklājumus. Būtiskākais no tiem - pierādījumi, ka uz Marsa reiz plūdis ūdens un līdz ar to bijuši apstākļi, kuros var veidoties un attīstīties dzīvi organismi.

16 kilometri ir attālums, ko cilvēks bez īpašas piepūles var veikt trīs stundās. Curiosity tas prasīja 4,5 gadus, un acīmredzot uzdevums nav bijis no vieglajiem, jo uz robota riteņiem jau redzamas nolietojuma pēdas. Proti, Curiosity zinātniskā komanda mikroblogošanas vietnē ievietojusi attēlu, kurā redzams viens no Curiosity sešiem alumīnija riteņiem, un tam ir atdalījušies pāris saķeres elementi.

Jāteic gan, ka paši zinātnieki par bojājumiem neliekas satraukti, jo robots jau tā ir paveicis vairāk nekā gaidīts, turklāt viens vai divi nolūzuši elementi Curiosity caurgājību būtiski neietekmēs.

Curiosity riteņi ir izvirpoti no alumīnija klučiem, to diametrs ir aptuveni 50 centimetri, bet platums - 40 centimetri. Uz katra riteņa virsmas atrodas deviņpadsmit 3/4 centimetra augsti zigzaga formas saķeres elementi, kuri ne tikai palīdz pārvietoties pa neviendabīgo iežu virsmu, bet faktiski balsta visu Curiosity svaru (900 kg).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu