Vīrieši paši varēs pārskaitīt savus spermatozoīdus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Hadi Shafiee/Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School

Jau drīzumā vīrieši paši mājas apstākļos varēs noteikt auglības līmeni, veicot spermas parauga pārbaudi. Viss, kas tam būs nepieciešams, būs viedtālrunis un speciāla mobilā lietotne.

Ja tev rodas jautājums, kāda no tā visa jēga, atbilde ir vienkārša - pārāk mazs spermatozoīdu skaits spermā ir vīrieša neauglības rādītājs, kam daudzviet pasaulē netiek pievērsta pienācīga uzmanība, norāda Pasaules Veselības organizācija.

Mūsdienās, lai noteiktu vīrieša auglības pakāpi, ir jāveic laboratoriski testi 100 000 dolāru vērtās iekārtās, turklāt neiztikt arī bez apmācīta speciālista, kurš spermas paraugus prot pareizi apstrādāt. Tādēļ Hārvarda universitātē norit darbs, lai to mainītu, raksta NPR.org.

Hārvarda Medicīnas skolas pētnieki asistējošā profesora Hadī Šafī (Hadi Shafiee) vadībā ir izstrādājuši vienkāršu neauglības testu, ko pievienot viedtālrunim. Ierīci darbina mobilā lietotne, kas palīdz noteikt spermatozoīdu skaitu un kustīgumu, kas ir galvenie auglības/neauglības rādītāji.

Testēšanas process ir samērā vienkāršs. Vienreizlietojama plāksnīte ar spermas paraugu ir jāievieto viedtālrunim pievienotajā ierīcē, kas telefona kameru pārvērš mikroskopā. Kad tas izdarīts, atliek vien ieslēgt filmēšanas funkciju, lai auglības noteikšanas lietotne varētu atpazīt spermatozoīdus un izmērīt to kustīgumu.

Sperma nevienā brīdī nepieskaras telefonam.

Hārvarda Medicīnas skolas pētnieki nav pirmie, kas izstrādājuši mājās lietojamu vīriešu auglības noteikšanas testu, tiesa gan, viņi ir pirmie, kuru izstrādājums mēra ne tikai auglības šūnu koncentrāciju, bet arī kustīgumu.

Šafī komandas tests patiešām darbojas. Veicot 350 dažādu spermas paraugu analīzi, pārāk lielas nobīdes no normas precīzi noteiktas 98 procentos gadījumu. Pētījuma rezultāti aprakstīti žurnāla Science Translational Medicine trešdienas numurā.

Vai šo testu varēs veikt katrs pats mājas apstākļos?

Tieši tāds bija Šafī un viņa kolēģu mērķis - radīt iekārtu, kuras lietošanai nebūtu vajadzīga nekāda apmācība. Izmēģinājumi pierādījuši, ka gadžetu un mobilo lietotni vienlīdz labi var izmantot gan zinoši, gan neapmācīti vīrieši.

Šobrīd ir izstrādāta tikai tāda ierīces versija, kas savietojama ar Android telefoniem, tomēr norit arī darbs, lai savus spermatozoīdus varētu pārskaitīt arī iPhone lietotāji. Un, kas būtiski, ierīces izgatavošana izmaksājot vien 5 dolārus.

Foto: Hadi Shafiee/Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School

Nobeigumā var piebilst, ka Šafī izstrādātā ierīce noderēs ne tikai auglības pakāpes noteikšanai, bet arī vīriešiem, kuriem veikta vazektomija jeb ķirurģiskā kontracepcija, bet nav vaļas pēc operācijas ierasties slimnīcā un veikt paraugu pārbaudes, lai pārliecinātos par procedūras efektivitāti.

Šafī norāda, ka nākamais solis ir Federālās medikamentu aģentūras apstiprinājums, lai varētu dibināt kompāniju, kas šīs ierīces ražos. Pēc Šafī aplēsēm, lietošanai gatavs produkts maksās ne vairāk par 50 dolāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu