Vairāk detaļu par aukstāko vietu Visumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA, ESA, The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Reaktīvās piedziņas laboratorijas (Jet Propulsion Laboratory, ASV), Čalmersa Tehnoloģiju universitātes (Zviedrija) un Atakamas lielā milimetru režģa (ALMA, Čīle) zinātnieki atklājuši jaunas detaļas par Bumeranga miglāju, kas tiek uzskatīts par visaukstāko vietu Visumā.

Par to, atsaucoties uz zinātnieku pētnieciskā darba aprakstu žurnālā The Astrophysical Journal, raksta Lenta.ru.

Miglāju veido mirstošs sarkanais gigants, kurš dzīves cikla noslēgumā lielos apjomos zaudē matēriju.

Saskaņā ar pētnieku aplēsēm zvaigzne, kas sākotnēji bijusi četras reizes smagāka par Sauli, zaudēto matēriju izkaisījusi aptuveni 120 000 astronomisko vienību rādiusā.

Viena astronomiskā vienība ir vidējais attālums no Zemes līdz Saulei un atbilst 150 miljoniem kilometru.

Miglāja centrs, kura izmērs ir apmēram 1740 reiz 275 astronomiskās vienības, pēc zinātnieku domām ir vieta, kur lielā koncentrācijā atrodas milimetrus lielas daļiņas. To temperatūra ir 20 - 30 Kelvinu.

Pētnieku darba rezultātā gūtie secinājumi apstiprinot, ka Bumeranga miglājs ir aukstākā (zināmā) vieta Visumā. Par pamatu secinājumiem ņemti ar ALMA iegūtie dati.

Jau iepriekš ziņots, ka Bumeranga miglājā, kas atrodas aptuveni 5 tūkstošu gaismas gadu attālumā no Zemes Centaura zvaigznājā, temperatūra ir tikai 1 Kelvins jeb -272 grādi pēc Celsija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu