Zinātnieki brīdina: Vairākkārtēja plastmasas pudeļu izmantošana ir bīstama

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Daudzi no mums nereti izmanto vienu un to pašu plastmasas pudeli vairākas reizes pēc kārtas. Tomēr atklājies, ka tā darīt nemaz nav veselīgi, vēsta «Postimees».

Zinātnieki izpētījuši, ka vairākkārtēja plastmasas pudeles izmantošana noved pie tā, ka tajā izveidojas mikroplaisas, kas, izrādās, esot labvēlīga vide dažādu bīstamu baktēriju un infekciju attīstībai.

Pastāv uzskats, ka plastmasas pudele spēj aizsargāt no mikrobu vairošanās, bet problēma esot tajā, ka savas formas dēļ to nav iespējams pilnībā iztīrīt. Tāpēc ar katru jaunu pudeles izmantošanas reizi baktērijas turpina veidoties un vairoties.

Kanādiešu zinātnieki veikuši ekspertīzi ar 76 plastmasas pudelēm no kurām dzēruši skolnieki. Rezultāti parādījuši, ka vairāk nekā puse no tām nav izmantojamas, bet baktēriju skaits ievērojami pārsniedz pieļaujamo normu. Viens no iemesliem šādam rezultātam bijis, ka pudeles ilgāku laiku atradušās istabas temperatūrā. Taču siltumā mikrobi vairojas vēl ātrāk.

Citā gadījumā pētīti pudeļu kakliņi, kuros atklātas baktērijas. Ūdens lietošana no šādām pudelēm var izraisīt sliktu dūšu un vemšanu. Pudeļu mazgāšana ar trauku mazgājamo līdzekli uz kādu laiku var aizturēt mikrobu vairošanos, bet pilnībā attīrīt tās iekšpusi esot problemātiski, tāpēc daļa baktēriju tāpat paliek.

Turklāt vairākkārtēja pudeles mazgāšana karstā ūdenī var kaitēt plastmasai, bet tas tikai pastiprinās ķīmisko elementu izšķīšanu ūdenī. Speciālisti norāda, ka vairākkārt izmantot var tikai stikla un metāla izstrādājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu