Nākamā kosmosa stacija riņķos ap Mēnesi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) darba mūžs tuvojas beigām. Stacija ir konstruēta tā, lai varētu kalpot līdz nākamā gadu desmita beigām, taču pēc tam būs nepieciešama jauna stacija. Laimīgā kārtā Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) dienas kārtībā jau ir jaunas stacijas būvēšana.

SKS pirmais modulis izplatījumā tika nogādāts 1998.gadā. Kopš tā laika pagāja 13 gadi, iekams stacija bija pilnībā nokomplektēta un astronauti varēja sākt pilnvērtīgu kosmisko eksperimentu programmu. Drīzumā SKS savu laiku būs nokalpojusi un tai būs nepieciešama aizstājēja. Kā vēsta International Business Times, jaunā stacija būs kompaktāka, efektīvāka, turklāt riņķos ap Mēnesi, nevis Zemi, kā šobrīd SKS un iepriekš Mir.

Iemesls, kādēļ nākamā stacija atradīsies Mēness orbītā, ir nepieciešamība radīt piemērotu starta platformu lidojumiem dziļāk kosmosā, piemēram, uz Marsu.

NASA rīcībā ir vairāku kompāniju, tostarp Boeing un Lockheed Martin, stacijas būvniecības plāni. Katra iecere kardināli atšķiras no citām, tāpēc NASA norāda, ka ir nepieciešams projektus pieslīpēt un izgatavot pirmos prototipus.

Jaunajai stacijai būs jābūt vēl progresīvākai, vēl drošākai, jo tā būs pakļauta dziļā kosmosa apstākļiem. Tāpat, ja viss noritēs pēc plāna, stacijai būs jāiztur arī biežāka viesu ierašanās.

Šā iemesla dēļ NASA jaunās stacijas attīstītājiem ļaus izmantot vairākas laika gaitā pārbaudītas tehnoloģijas, piemēram, kameru sistēmu, kas ļauj astronautiem pārvietoties starp atklātu kosmosu un stacijas iekštelpām, kā arī ļauj pieslēgties no Zemes atlidojušajiem lidaparātiem. Virkne citu inovāciju tikmēr būs kompāniju pārziņā.

Standarti, kādai jābūt jaunajai stacijai, ir krietni vien augstāki nekā SKS. Piemēram, SKS sistēmas spēj no CO2 atgūt 42 procentus skābekļa. Jaunajai stacijai būs jāspēj izfiltrēt 98% skābekļa. Arī ūdens filtrēšanas sistēmai būs jādarbojas ar augstāku efektivitāti. Tāpat augsta prioritāte ir jaunās stacijas apkalpes locekļu veselības stāvokļa uzturēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu