Skaista ainava pa SKS logu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA

Eiropas Kosmosa aģentūru pārstāvošais franču inženieris, pilots un astronauts Tomass Peskē skaistā foto iemūžinājis skatu, ko dabā redzēt lemts tikai saujiņai šīs planētas iedzīvotāju. Proti, viņš nofotografējis koši zaļi zaigojošo ziemeļblāzmu, atrodoties 400 kilometru augstumā virs zemes.

Kad no Saules kosmosā izsviestās lādētās daļiņas sasniedz Zemes atmosfēru, tās saduras ar gāzu, piemēram, skābekļa un slāpekļa molekulām, un debesīs ir vērojams krāšņs gaismu šovs.

Atrodoties uz Zemes, visbiežāk to var redzēt magnētisko polu reģionos, kas lielā mērā sakrīt ar planētas ģeogrāfiskajiem poliem. Atrodoties Starptautiskajā kosmosa stacijā, šāds ierobežojums nepastāv un ziemeļblāzmas abās Zemes puslodēs iespējams vērot vairākas reizes diennaktī, jo, kā zināms, SKS planētu aplido apmēram pusotras stundas laikā.

Aurora borealis

Tomasa Peskē uzņemtais attēls

Britu astronauta Tima Pīka uzņemts attēls, kurā redzama Parīze, pa labi no tās - Beļģija, ko gaišu padara izgaismotais šoseju tīkls, bet attēla augšpusē ir Lielbritānija
Britu astronauta Tima Pīka uzņemts attēls, kurā redzama Parīze, pa labi no tās - Beļģija, ko gaišu padara izgaismotais šoseju tīkls, bet attēla augšpusē ir Lielbritānija Foto: ESA
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu