Amazon šefam ir plāns sava kosmosa projekta finansēšanai

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV interneta tirdzniecības giganta «Amazon» dibinātājs Džefs Bezoss trešdien paziņojis, ka apņēmies ik gadu pārdot kompānijas akcijas miljarda dolāru vērtībā, lai finansētu savu raķešu kompāniju «Blue Origin», kas plāno no nākamā gada nogādāt pasažierus 11 minūšu ilgos lidojumus kosmosā.

«Blue Origin» bija cerējusi testa lidojumus ar kompānijas pilotu un inženieru dalību sākt jau 2017.gadā, tomēr tas, iespējams, nenotiks līdz nākamajam gadam, Bezoss atklāja reportieriem ASV Kosmosa simpozijā Kolorādospringsā, Kolorādo štatā.

«Mans biznesa modelis šobrīd (..) «Blue Origin» ir tāds, ka es katru gadu pārdodu «Amazon» akcijas miljarda dolāru vērtībā, un izmantoju to, lai investētu «Blue Origin»,» pavēstīja Bezoss, kuram pieder arī laikraksts «The Washington Post».

Tiek plānots, ka ar laiku «Blue Origin» kļūs par ienesīgu un pati sevi uzturēt spējīgu kompāniju. Ilgtermiņa mērķis ir samazināt kosmosa lidojumu izmaksas tik lielā mērā, lai miljoniem cilvēku varētu dzīvot un strādāt ārpus zemes, piebilda Bezoss.

Bezoss ir «Amazon» lielākais akcionārs, un viņa īpašumā ir 80,9 miljoni akciju. Trešdien kompānijas akcija maksāja 909,28 dolārus. Tas nozīmē, ka Bezosam vajadzētu pārdot 1 099 771 akcijas, lai izpildītu solījumu pārdot akcijas miljarda dolāru vērtībā. Kopumā Bezosam pieder 16,95% uzņēmuma akciju 73,54 miljardu dolāru vērtībā.

Šobrīd Kentā, Vašingtonas štatā, bāzētā kompānija strādā pie īsākiem, 11 minūtes ilgiem lidojumiem, kas gan nav tik ātri, lai nogādātu kosmosa kuģi Zemes orbītā.

«Blue Origin» šobrīd nav sākusi pārdot biļetes vai noteikusi cenu lidojumiem tās kosmosa kuģī «New Shepard», kurā paredzētas vietas sešiem pasažieriem.

Atkārtoti izmantojamā raķete un kosmosa kuģis tiek izstrādāti, lai nogādātu pasažierus vairāk nekā 62 kilometru augstumā, lai viņi varētu piedzīvot pāris minūtes bezsvara stāvoklī un redzētu Zemes izliekumu uz kosmosa fona. Bezpilota testa lidojumi notiek kopš 2015.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu