Brensons: Virgin Galactic kosmosā lidos jau šogad

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu miljardieris Ričards Brensons ir pārliecināts, ka viņa dibinātās kosmosa tūrisma kompānijas Virgin Galactic pirmais lidojums notiks jau šogad.

«Manuprāt, es būtu ļoti vīlies, ja pirmais testa lidojums kosmosā nenotiktu jau šogad, es pats neuzlidotu kosmosā nākamā gada laikā un līdz nākamā gada beigām mūsu programma nedarbotos ar pilniem apgriezieniem,» Brensons sacījis Londonā bāzētajam laikrakstam The Daily Telegraph, spītējot kompānijā pastāvošajai politikai nerunāt par konkrētiem termiņiem un datumiem.

Tāpat viņš sacījis, ka pats un daži viņa ģimenes locekļi būs starp pasažieriem pirmajā komerciālajā lidojumā.

Virgin Galactic ir iecerējuši nodarboties ar kosmosa tūrismu, vienā lidojumā ar lidaparātu SpaceShipTwo vedot sešus pasažierus. Vienam cilvēkam lidojums izmaksās 250 tūkstošus ASV dolāru, kas atbilst 230 tūkstošiem eiro.

Ričards Brensons
Ričards Brensons Foto: REUTERS/Scanpix

Lidojums sastāv no vairākiem posmiem. Pirmajā posmā kosmiskais lidaparāts SpaceShipTwo ar nesējlidmašīnu WhiteKnightTwo tiek nogādāts 15 000 metru augstumā. Tad SpaceShipTwo atvienojas no «bāzes kuģa», iedarbojas tā raķešdzinējs un lidaparāts patstāvīgi turpina lidojumu līdz kosmosa robežai, kur pasažieriem kādu brīdi ir iespēja izbaudīt mikrogravitācijas apstākļus.

Virgin Galactic pirmais SpaceShipTwo lidaparāts veica četrus izmēģinājuma lidojumus, taču pēdējais no tiem 2014.gada 31.oktobrī beidzās ar traģēdiju. Tā kā priekšlaicīgi atvērās SpaceShipTwo nolaišanās sistēma, lidaparāts gaisā pārlūza daļās. SpaceShipTwo pilots incidentā guva smagas traumas, bet otrais pilots Maikls Alsburijs gāja bojā.

Foto: Reuters/ScanPix

Otru SpaceShipTwo, kas nodēvēts par VSS Unity, Brensona uzņēmums prezentēja pagājušā gada februārī. Kopš tā laika ir veikti vairāki izmēģinājuma lidojumi planēšanas režīmā, taču ne ar ieslēgtiem dzinējiem. Šādus testus Virgin Galactic plānojot īstenot tuvākajā laikā, lai pēc 12 gadus ilga darba beidzot maksātspējīgi interesenti beidzot varētu doties īslaicīgā kosmosa ceļojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu