Kas jāņem vērā, uzturā lietojot vistu olas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lieldienas ir aizvadītas un šajos svētkos neiztrūkstošās olu kaujas notikušas. Pēc kaujām cīņu olas piemeklē tāds pats liktenis kā jebkuru citu pārtikas produktu - tās tiek apēstas. Taču ir vairākas svarīgas olu īpašības, kas jāņem vērā, lai nenodarītu sev kaitējumu, jo citādi šie produkti ir ārkārtīgi veselīgi.

Materiāls tapis sadarbībā ar veselības centrā Vivendi sertificēta uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu

2 vistu olās ir aptuveni 140 kkal, 12 g pilnvērtīgu olbaltumvielu

(satur visas neaizvietojamās aminoskābes, kuras organisms pats nespēj saražot),

9 g tauku, kuru lielāko daļu veido nepiesātinātās taukskābes, kas vajadzīgas imunitātei un hormonālai sistēmai. Olās praktiski nav ogļhidrātu. Olas satur dažādas minerālvielas, tādas kā cinks, jods, selēns, magnijs, hroms, dzelzs u.c. Tās satur B grupas vitamīnus, visus taukos šķīstošos vitamīnus. Satur arī karotinoīdus, kas piešķir krāsu olas dzeltenumam. Olā ietilpst tādi karotionīdi kā luteīns, kriptoksantīns un zeaksantīns. Tie labvēlīgi ietekmē acu veselību - palīdz pasargāt no mākulas deģenerācijas un kataraktas attīstības. Karotionīdu saturs atkarīgs no vistu uztura un audzēšanas apstākļiem. Kā rāda pētījumi, luteīns uzsūcas labāk ēdot olas, nevis uztura bagātinātājus vai dārzeņus.

Olas satur lecitīnu un holīnu. Pēdējais ir būtiska uzturviela smadzeņu attīstībai un normālai darbībai. Adekvāta holīna uzņemšana grūtniecības laikā var pasargāt no nervu stumbra pataloģijām. Savukārt lecitīns labvēlīgi ietekmē aknu veselību, veicina žults sekrēciju, samazina žultsakmeņu veidošanos, kā arī mazina aterosklerozi, ietekmējot holesterīna līmeni.

Olas sniedz labu sāta sajūtu, bet diemžēl nesatur C vitamīnu, ogļhidrātus, šķiedrvielas, tāpēc olu ēdienus ieteicams papildināt ar svaigu dārzeņu salātiem un pilngraudu maizes šķēlīti. Ja ir palielināts svars, tad vairāk par 2 olu dzeltenumiem dienā nevajadzētu ēst un šajā dienā vēlams plānot tauku saturu citos produktos, proti, izvēlēties liesākus produktus pārējās ēdienreizēs.

Kas jāņem vērā, lietojot uzturā olas?

Olas ir produkts, kas var radīt risku saslimt ar zarnu trakta infekcijām, piemēram, salmonelozi, tāpēc nav ieteicams lietot uzturā jēlas olas. Olas jāvāra 7 minūtes. Pirms to lietošanas uzturā ir jāpārliecinās, vai tās ir svaigas un nav bojātas. Ieplīsušas olas noteikti ir jāizmet.

Olas jāglabā tikai ledusskapī, ilgāk par 2 stundām tās nedrīkst turēt ārpus ledusskapja.

Vienmēr pēc saskares ar olām ar mazgāšanas līdzekļiem jānomazgā rokas, trauki un virtuves darba virsmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu