NASA: Uz Saturna mēness ir dzīvībai nepieciešamie nosacījumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech

Uz ledus klāta mēness, kas riņķo ap Saturnu, ir nepieciešamie nosacījumi dzīvībai, ceturtdien paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA), balstoties uz bezpilota kosmosa kuģa «Cassini» veiktiem atklājumiem.

«Cassini» ir konstatējis ūdeņraža molekulas tvaikos, kas paceļas no plaisām uz Saturna pavadoņa Encelāda virsmas.

Šie tvaiki ir pamudinājuši zinātniekus secināt, ka uz Encelāda notiek hidrotermiskas ķīmiskas reakcijas starp mēness akmeņaino kodolu un zem ledus esošu okeānu.

Uz Zemes šīs ķīmiskās reakcijas ļauj mikrobiem eksistēt karstās plaisās okeānu gultnē, tātad dzīvība var būt arī uz minētā Saturna mēness.

Encelāds

NASA/JPL-Caltech

Zinātnieki informēja, ka 98% no šiem tvaikiem ir ūdens, bet tajos ir arī amonjaka, oglekļa dioksīda un metāna molekulu pēdas. Ūdeņraža molekulu konstatēšana nozīmē, ka uz šī mēness ir iespējas pastāvēt dzīvībai.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Jaunais pētījums ceturtdien tika publicēts žurnālā «Science» un «rāda, ka [uz Encelāda] ir ķīmisks potenciāls mikrobu sistēmu atbalstam».

«Cassini», kas lido caur 2400 kilometrus platu spraugu starp Saturnu un tā gredzeniem, sāk beigties degviela, un NASA nosauca tā atklājumus par «dižu finālu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu