Saule citā gaismā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA

ALMA (Atakamas Lielais milimetru/submilimetru režģis) salīdzinoši nesen izdarīja kaut ko tādu, ko tev noteikti nevajadzētu mēģināt pašam, - skatījās tieši uz Sauli!

Atceries, ka skatīšanās Saulē ar jebkādu palielinošu instrumentu ir bīstama, kā arī ilga skatīšanās uz Sauli ar neapbruņotu aci nav veselīga. Pagātnē cilvēki pat ir kļuvuši akli, ilgi skatoties Saulē. Jāņem gan vērā, ka ALMA nav īstas acis, bet gan ļoti jutīgi un dārgi uztvērēji.

www.starspace.lv

Saules gaisma var sabojāt ALMA instrumentus, tādēļ tehniķiem bija jāveic īpaši pasākumi, lai pasargātu tos no karstuma un spožās redzamās gaismas. Tikai tad, kad visi sagatavošanās darbi bija paveikti, ALMA šķīvji tika pagriezti pret Sauli.

Gaisma, kuru redzam ar savām acīm, nāk no Saules spožās «virsmas». ALMA neuztver redzamo gaismu. Tā Visumu uztver, izmantojot radioviļņus, kurus izstaro dažādi objekti, tostarp arī Saule. ALMA palīdz ieraudzīt karsto gāzes slāni, kas atrodas tieši virs slāņa, kuru mēs redzam ar neapbruņotu aci. Šo Saules atmosfēras daļu dēvē par hromosfēru.

Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), NASA

ALMA izdevās novērot milzīgu plankumu uz Saules. Tā izmēri vairāk nekā divas reizes pārsniedz Zemes diametru! Plankumi ir nedaudz vēsāki apgabali uz Saules. To pastāvēšanu nodrošina ļoti spēcīgi magnētiskie lauki.

Astronomi cer, ka ALMA novērojumi palīdzēs labāk izprast, kā uzvedas Saule. Ir svarīgi labāk iepazīt šo zvaigzni, jo tā ir siltuma un gaismas avots, kas nodrošina dzīvības pastāvēšanu uz Zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu