Cēsīs veiksmīgi noticis Latvijas kosmiskās raķetes tests

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Lai apliecinātu Latvijas potenciālu kosmosa izpētē, kā arī veicinātu jaunās paaudzes interesi par inženierzinātnēm, Zinātkāres centrs ZINOO un Latvijas Mobilais Telefons (LMT) uzsācis projektu Pirmie Latvijas 100 km kosmosā. Tā ietvaros 20. aprīlī Cēsu lidlaukā tika palaista izmēģinājuma raķete, lai uz valsts simtgadi pirmo reizi Latvijas vēsturē varētu palaist raķeti jau 100 km virs Zemes - kosmosā. Latvija tad būtu viena no 19 valstīm, kas spējušas to izdarīt.

Projektā Pirmie Latvijas 100 km kosmosā raķetes izstrāde norisinās jau kopš 2016. gada, bet pirmās raķetes prototips izmēģināts pērnā gada nogalē. Raķete, kura startu piedzīvoja 20. aprīlī, ir otrais izmēģinājuma lidaparāts, kas spēj attīstīt ātrumu līdz pat 200 m/s un sasniegt 2 km augstumu.

Lai sasniegtu maksimālo lidojuma augstumu, raķetes svars ir tikai 300 grami un tā ir aprīkota ar 4 g vieglu video kameru, kā arī borta datoru, kas sver nieka 9 gramus. Šodien tika pārbaudīti topošās Latvijas pirmās kosmosa raķetes telemetrijas datu raidītāji, augstuma mērīšanas sistēma, izpletņa atšaušanas sistēma, kā arī video tiešraides raidītājs.

«Veiksmīgais izmēģinājuma raķetes starts, ar kura palīdzību izdevās pārbaudīt virkni lidaparātam būtisku tehnoloģiju, līdz vasarai ļaus projekta komandai izgatavot un izmēģināt raķetes palaišanas platformu. Esam plānojuši, ka no šīs platformas 2018. gadā ar hēlija baloniem atmosfērā līdz 30 km augstumam pacelsim Latvijas pirmo kosmosa raķeti, kur, iedarbinot tās dzinējus, raķetei būtu jāsasniedz 100 km augstums jeb atklātais kosmoss,» stāsta projekta idejas autors Pauls Irbins.

Pirms pirmās Latvijas kosmosa raķetes palaišanas paredzētas vēl vairākas izmēģinājumu kārtas. Ar hēlija baloniem uzceļot raķeti stratosfērā, plānots jau šovasar sasniegt 50 km augstumu un pēc tam jau 10 km arī no zemes.

Projekta Pirmie Latvijas 100 km kosmosā izmēģinājuma raķetes palaišanas pasākumā, kas 20. aprīlī norisinājās Cēsu lidlaukā, atbalstītāji un viesi klātienē vēroja divu raķešu startu, kā arī projekta komandas vadībā iepazinās ar kosmosa izpētes iespējām. Novēlot projektam izdošanos un aicinot Latvijai nebaidīties izvirzīt lielus mērķus, klātesošos ar video starpniecību uzrunāja arī Rīgā dzimušais un NASA godalgotais kosmonauts Anatolijs Solovjovs. Viņš savas kosmonauta karjeras laikā 16 reizes izgājis atklātā kosmosā, uzstādot divus Ginesa rekordus kosmosa izpētes jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu