Tabletīte skriešanas treniņa vietā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Fiziskas aktivitātes ir labākais veids, kā uzlabot veselību un saglabāt labu fizisko formu. Cilvēkiem ar kustību traucējumiem regulāra nodarbošanās ar sportu turpretī ir apgrūtinoša, taču pētniekiem ir izdevies rast iespējamu problēmas risinājumu - «vingrinājumu tableti».

Pētnieki no Salka Bioloģisko pētījumu institūta Lažollā, Kalifornijas štatā, ir atklājuši ķīmisku vielu, kas aktivizē gēnu, kuru parasti stimulē skriešana, raksta www.medicalnewstoday.com.

Laboratorijas pelēm aktivizējot gēnu PPAR delta (PPARD), zinātniekiem izdevās iegūt aerobo aktivitāšu labvēlīgos efektus, proti, paaugstinātu fizisko izturību un tauku dedzināšanu.

Salka institūta Gēnu laboratorijas un Čevīčeisā (netālu no Vašingtonas) bāzētā Hovarda Hjūza Medicīnas institūta pētnieks Ronalds Evanss ar kolēģiem norāda, ka viņu atklājums pietuvinājis tādu medikamentu izstrādi, kas spētu aizstāt skriešanu vai vingrošanu.

Vispārpieņemts ir viedoklis, ka pieaugušam indivīdam vajadzētu mērenām fiziskajām aktivitātēm nedēļā veltīt 150 minūtes. Ja runa ir par intensīvu vingrošanu un lielu slodzi, tad pietiktu ar 75 minūtēm, lai uzlabotu vispārējo veselības stāvokli un vingrumu.

Daudziem gan pietrūkst motivācijas paskriet vai pavingrot, taču lielai daļai sabiedrības fiziskas nodarbības ir apgrūtinošas, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tādējādi jaunatklātais ķīmiskais savienojums, kas nodēvēts par GW1516, varētu dot iespēju izvairīties no hroniskām kaitēm tādiem cilvēkiem, kuri nav un nevar būt fiziski pietiekami aktīvi.

Tai pašā laikā zinātnieki apzinās, ka negodprātīgi atlēti šāda veida medikamentus varētu izmantot ļaunprātīgos nolūkos, lai papildus kāpinātu savu izturību. Tā, starp citu, arī laboratoriski tikusi novērota, salīdzinot peles, kam astoņas nedēļas ievadīts GW1516, un peles, ar kurām nebija veiktas nekādas manipulācijas. Pirmā grupa ritenī līdz spēku izsīkumam spēja skriet apmēram 250 minūtes, kamēr otras grupas peles caurmērā apstājās pēc 160 minūtēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu