Gatavojoties kosmosa misijai, Ķīnas laboratorijā simulēs dzīvošanu uz Mēness

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīniešu studenti gatavojas 200 dienas pavadīt Mēness apstākļus atgādinošā laboratorijā, Pekinai gatavojoties realizēt savu seno mērķi nogādāt cilvēkus uz Zemes dabīgā pavadoņa.

Četri augstākā līmeņa studiju programmas studenti no Pekinas astronautikas universitātes trešdien iegājuši 160 kvadrātmetrus lielajā kabīnē «Yuegong-1» jeb «Mēness pilī», vēsta Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Brīvprātīgie dzīvos noslēgtā laboratorijā, lai simulētu ilgstošu noslēgtu kosmosa misiju bez iejaukšanās no ārpuses.

Cilvēku atkritumi tiks pārstrādāti biofermentācijas procesā, bet ar pārtikas un atkritumu blakusproduktu palīdzību tiks audzēta eksperimentāla labība un dārzeņi.

Šī kabīne reprezentē «pasaulē līdz šim vismodernāko atgriezeniskās saites dzīvības atbalsta tehnoloģiju», ziņo oficiālais telekanāls CCTV.

Ķīna neplāno nogādāt astronautus uz Mēness vēl vismaz tuvāko desmitgadi, tomēr šī projekta mērķis ir palīdzēt valstij sagatavoties ilgstošai astronautu misijai uz tā.

Trešdien laboratorijā iegāja divi vīrieši un divas sievietes. Viņiem paredzēts tur atrasties 60 dienas. Tad viņus nomainīs cita četru cilvēku grupa, kas tur uzturēsies 200 dienas, bet pēc tam tur atgriezīsies vēl uz 105 dienām.

«Mēness pilī» ir divi augu kultivēšanas nodalījumi un dzīvojamā kabīne - 42 kvadrātmetri, kuros atrodas četras gultas, koplietojamā telpa, vannas istaba un atkritumu pārstrādes telpa, kā arī telpa dzīvnieku audzēšanai.

«Es atbildēšu par cieto atkritumu, urīna pārstrādāšanu, salmu smalcināšanu, kviešu kulšanu, pārtikas pārstrādāšanu un citiem darbiem,» CCTV pavēstīja viens no brīvprātīgajiem studentiem, piebilstot, ka citiem komandas locekļiem uzticēta labības audzēšana, veselības uzraudzīšana un apgādes krājumi.

2014.gadā jau tika veikts sekmīgs 105 dienu izmēģinājums.

«Mēness pils» ir pasaulē trešā bioreģenerācijas dzīvības atbalsta bāze un pirmā, kas izstrādāta Ķīnā.

Tā ir vienīgā šāda veida bāze, kurā iekļauti arī dzīvnieki un mikroorganismi, kā arī augi un cilvēki, CCTV uzsvēra bāzes galvenais projektētājs Liu Hons.

Ķīna iegulda miljardus bruņoto spēku vadītājā kosmosa programmā, lai panāktu ASV un Eiropu, cerībā līdz 2022.gadam uz Mēness izveidot cilvēku apkalpotu posteni.

Pekina savu kosmosa programmu uzskata par valsts progresa simbolu un tās pieaugušā globālā statusa apliecinājumu, tomēr līdz šim Ķīna lielākoties ir atkārtojusi ASV un Padomju Savienības savulaik veiktās aktivitātes.

Ķīnas pirmais kosmosa kravas kuģis «Tianzhou-1» aprīlī veiksmīgi savienojās ar orbitālo kosmosa laboratoriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu