Tagad iespējams pārbaudīt aizdomīgus ādas veidojumus, neejot pie ārsta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Lai spētu diagnosticēt ādas vēzi vēl tā agrīnā stadijā, samazinot katastrofālos saslimstības un mirstības rādītājus, kā arī, lai padarītu ādas izmeklējumus pieejamākus, īpaši cilvēkiem, kas kaut kādu iemeslu pēc nevar šobrīd vērsties pie ārsta, ir izstrādāta bezmaksas mobilā aplikācija We care, Be Aware, ar kuras palīdzību var veikt dzimumzīmju pārbaudi, melanomas testu, saņemot tā rezultātu trīs dienu laikā.

Jau vairākus gadus ādas vēzis ierindojas pirmajā vietā starp visiem onkoloģijas saslimšanas veidiem. Īpaši slikti rādītāji vērojami iedzīvotāju mirstības ziņā.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka 2015.gadā no melanomas Latvijā miruši 86 cilvēki.

Mirstības mazināšana iespējama tikai agrīni diagnosticējot slimību. Tāpēc arvien būtiskāka kļūst ādas vēža agrīna diagnostika. Tomēr, kā uzsver Derma Clinic Riga vadītājs, Dr. Raimonds Karls, lai arī pacientiem ir pieejamas ne tikai dermatologa, bet arī onkologa konsultācijas, nereti iedzīvotāji tiem sniegtās iespējas neizmanto, pret problēmu attiecoties ar strausa efektu «Ja es problēmu ignorēju, tā neeksistē».

«Ļoti bieži cilvēki nevēršas pie dermatologa savlaicīgi, ne tikai bailēs izdzirdēt diagnozi - vēzis, bet dēļ pārliecības, ka saules stari nevar radīt letālas sekas. Nereti pat mūsu klīnika saņem zvanus no pacientiem, kuriem jau ir strutojoši veidojumi. Taču tā vietā, lai viņi pierakstītos pie ārsta, tiek jautāts, vai pēc gada ir plānota bezmaksas ādas pārbaude, tādējādi nonākot pie speciālista stipri novēloti. Mobilais ādas veidojumu skrīnings ļaus ikvienam ne tikai pārbaudīt savus ādas veidojumus, bet arī veikt to saviem tuviniekiem - vecvecākiem, vecākiem, draugiem un radiem, kuriem pašiem ir grūti redzēt visus veidojumus, īpaši jau grūti aizsniedzamās un redzamās vietās», norāda Derma Clinic Riga vadītājs, Dr. Raimonds Karls.

Šī gada Eiromelanomas kampaņas ietvaros netiks veiktas bezmaksas iedzīvotāju ādas veidojumu skrīnings, bet

tiek piedāvāta, jauna mobilā lietotne We Care, Be Aware,

kas ļaus viedtālruņa lietotājam bez ierobežojumiem veikt bezmaksas melanomas skrīninga testu attālināti, ātri, jebkurā laikā un vietā, kur pieejams internets. Ar mobilās lietotnes palīdzību saņemtos ādas veidojumu attēlus izvērtēs ārsti speciālisti nosūtot diagnostikas rezultātus lietotājam uz norādīto e-pastu trīs dienu laikā pēc skrīninga testa veikšanas.

«Derma Clinic Riga ārsti dermatologi, onkologi un imunologi iesaistās saņemto attēlu diagnostikā, analizējot, vai redzamie ādas veidojumi ir pilnīgi nekaitīgi, jeb tie ir ierindojami bīstamo vidū un pacientam ir nepieciešams nekavējošs ārsta apmeklējums. Cerams, ka līdz ar bezmaksas aplikācijas izveidi, iedzīvotāji sarosīsies un izmantos šo patiesi unikālo iespēju, lai iespējams glābtu savu vai savu tuvinieku dzīvību», informē Dr. Raimonds Karls.

Visi ievadītie personas dati ir konfidenciāli un tos var izmantot tikai konkrēto datu norādītājs. We Care, Be Aware aplikācija, ko izstrādājis Starptautiskais Viroterapijas centrs, ir bezmaksas un būs pieejam Apple AppStore un Google Play no 10.maija.

Informāciju sagatavoja Inese Lukaševska

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu