Prāvu soli tuvāk 10 kvintiljonus vērtajam asteroīdam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

NASA inženieriem izdevies veikt nepieciešamās korekcijas trajektoriju aprēķinos, lai līdz asteroīdam, kas nodēvēts par Psīhi (16 Psyche) nokļūtu četrus gadus ātrāk nekā plānots. Noteikti vaicāsiet, kas tad šajā Psīhē tik īpašs, jo līdz šim veiksmīgi veikts ne viens vien lidojums ar konkrētu mērķi (uz Plutonu, Cereru, Jupiteru un pat ārpus Saules sistēmas). Atbilde ir Psīhes masa, uzbūve un izplatītāko ķīmisko elementu kopējā vērtība - 10 kvintiljoni jeb 10 000 kvadriljoni ASV dolāru.

Iepriekš plānoja zondes lidojumu uz Psīhi sākt 2023.gadā, 2025.gadā veikt trajektorijas maiņu Marsa gravitācijas laukā un 2030.gadā nonākt pie asteroīda, kurš atrodas asteroīdu joslā starp sarkano planētu un Jupiteru, raksta rt.com.

Tagad NASA speciālisti ir veikuši izmaiņas plānotajā lidojuma trajektorijā un tas ne vien samazinās misijas izmaksas, bet arī saīsinās misijas īstenošanas laiku, jo zonde pie Psīhes nonāks četrus gadus ātrāk. Tur tā sešus mēnešus veiks asteroīda gravitācijas, virsmas, sastāva, magnētisko īpašību izpēti.

Iemesls, kādēļ konkrētais asteroīds ir interesantāks par pārējiem objektiem asteroīdu joslā, ir tā uzbūve - tas galvenokārt sastāv no dzelzs un niķeļa un tā masa ir vesels 1% no visu asteroīdu joslas objektu kopējās masas.

Atbilstoši šā brīža aptuvenajām šo materiālu cenām globālajā tirgū Psīhes vērtība tādējādi ir 10 kvintiljoni ASV dolāru. Tā ir summa, kas rakstāma kā desmitnieks ar tam sekojošām 18 nullēm (10 000 000 000 000 000 000). Eiro izteiksmē to pašu summu var izteikt kā €8 921 004 700 000 000 000.

Video: Arizona State University

Lai gan NASA nelido pēc bagātībām, ir interesanti iztēloties, ka kādam biznesmenim varētu rasties kārdinājums iegūt kaut daļu vērtīgo resursu no šā asteroīda, kura diametrs ir 240 kilometru. Atvilkt Psīhi līdz Zemei un atrast pircēju visam niķeļa un dzelzs apjomam turpretī jau būtu cits jautājums, jo globālās ekonomikas apmērs salīdzinājumam ir tikai nedaudz virs 74 triljoniem ASV dolāru jeb 66 triljoniem eiro.

Kā iepriekš rakstīja Dailymail.co.uk, pastāv iespēja, ka bez dzelzs un niķeļa uz Psīhes ir arī ūdens ledus, un, ja šis pieņēmums apstiprinātos, šo objektu varētu izmantot kā pieturas punktu lidojumos uz Marsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu