Astronomi «pazaudējuši» zvaigzni; tā, visticamāk, kļuvusi par melno caurumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA, ESA, and C. Kochanek (OSU)

Amerikāņu astronomi ir pazaudējuši zvaigzni. Izklausās dīvaini, tomēr šāds fakts ir aprakstīts žurnālā Monthly Notices of the Royal Astronomical Society un par to vēsta arī NASA.

Sarkanajiem supergigantiem pieskaitāmā zvaigzne N6946-BH1, ko astronomi vērojuši vairākus gadus, pēkšņi pazudusi no viņu redzesloka. Kāpēc tā noticis, zinātniekiem nav skaidrs. Ticamākā versija ir tāda, ka zvaigzne pārvērtusies par melno caurumu - supermasīvu objektu ar tik spēcīgu gravitāciju, ka no tā pat gaisma neatstarojas.

Iepriekš, kad astronomi veica N6946-BH1 novērojumus, viņi šādu iznākumu nepieļāva. Tā vietā par iespējamāko scenāriju tika uzskatīts supernovas sprādziens.

Zvaigznes vērošanu veica trīs teleskopi - uz Zemes bāzētais Large Binocular Telescope jeb LBT teleskops un kosmiskie Hubble un Spitzer teleskopi.

Zvaigzne N6946-BH1 gan neizdzisa kā lampiņa, bet gan pakāpeniski no ārkārtīgi spoža spīdekļa vairāku gadu laikā kļuva par objektu, kurš redzams tikai infrasarkano staru gaismā. Tā bija 25 reizes masīvāka par Sauli, un tās paliekas atrodas 20 miljonu gaismas gadu attālumā spirālveida galaktikā NGC 6946.

Var piebilst, ka pirms pāris gadiem, pirms sākās izdzišanas process, zvaigznes spožums miljoniem reižu pārspēja Sauli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu