«SpaceX» raķetes starts atlikts uz sestdienu zibens dēļ

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV privātais kosmisko lidojumu uzņēmums «SpaceX» zibens spēriena dēļ ir spiests atlikt uz sestdienu kosmosa kuģa startu, ar kuru paredzēts piegādāt kravu astronautiem orbītā, ceturtdien paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Zibens spēriens notika ceturtdien apmēram 25 minūtes pirms plānotā starta. Tas netrāpīja «SpaceX» aprīkojumam, bet notika 16 kilometru attālumā no startu laukuma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā.

Nākamā iespēja «SpaceX» veikt 11.apgādes misiju ar bezpilota kravas kuģi «Dragon» būs sestdien. Tā būs pirmā reize, kad krava astronautiem Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) tiks piegādāta ar kuģi, kas jau pirms tam lidojis kosmosā.

Sestdienas laika prognoze ir par 60% labvēlīga starta veikšanai.

Kosmosa kuģis «Dragon» ir pārbūvēts pēc tam, kad tas 2014.gada septembrī piegādāja pārtiku un citas kravas SKS un vēlāk neskarts nogāzās okeānā.

«Lielākā daļa no šī «Dragon» ir bijusi kosmosā iepriekš,» sacīja «SpaceX» viceprezidents Hanss Kēnigsmans. Tā karstuma vairogs tomēr ir nomainīts.

Apmēram 10 minūtes pēc sestdien paredzētā starta «SpaceX» mēģinās nosēdināt raķetes «Falcon-9» pirmo stadiju uz cieta pamata Kanaveralas zemesragā.

Veca kosmosa kuģa atkārtota izmantošana ir jaunākais pasākums «SpaceX» stratēģijā padarīt kosmosa lidojumus lētākus un videi draudzīgākus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu