NASA atklājusi paņēmienu, kā urīnu pārvērst dzeramajā ūdenī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sava urīna dzeršana drīz būs pavisam normāla parādība starp astronautiem, jo izmaksas, lai uz kosmisko staciju nogādātu dzeramo ūdeni, ir neiedomājami augstas, vēsta izdevums «Huffpost».

Tikai viena litra ūdens transportēšana uz kosmisko staciju izmaksā aptuveni 48 000 dolāru, tāpēc NASA inženieri likuši prātus kopā un atklājuši, kā lētāk pasargāt savus astronautus no slāpēm.

Tas ir liels sasniegums zinātnē, tomēr psiholoģiski gaužām nepatīkams process pašiem astronautiem, jo, lai iegūtu dzeramo ūdeni, tiks izmantots pašu astronautu urīns.

Balstoties uz dokumentālajā filmā «America’s Secret Space Heroes» vēstīto, NASA zinātnieki ir radījuši ierīci, kas ar destilēšanas paņēmienu no urīna atdalīs tīru ūdeni.

NASA inženiere Dženifera Prueta (Jennifer Pruett) skaidro, kā mākslīgā gravitācija palīdz minētajai ierīcei veikt tās uzdevumu:

«Ierīces galvenā sastāvdaļa ir centrifūga, kurā tiks ieliets urīns. Centrifūgai griežoties, urīns sadalīsies blīvajās daļās, kuras paliks pie centrifūgas sienas, savukārt urīna vieglākās daļiņas jeb tvaiks tiks iesūkts centrifūgas centrā un nonāks citā ierīces sistēmas daļā. Rezultātā tiks iegūts tīrs urīna destilāts, kas tiks pakļauts tālākai filtrācijai, līdz radīsies astronautam derīgs, tīrs dzeramais ūdens.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu