Nāve pēc peldes jeb - kas ir «sausā slīkšana»?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Teksasas štatā gandrīz nedēļu pēc peldes okeānā miris četrus gadus vecs puisēns. Ārsti vecākiem skaidro, ka nāves iemesls ir «sausā noslīkšana», vēsta «CNN».

4 gadus vecais Frenkijs Delgado mierīgi spēlējās ūdenī Galvestonas pludmalē, kad viņu pārsteidza pamatīgs vilnis un notrieca no kājām. Sākumā izskatījās, ka ar zēnu viss ir kārtībā, tomēr nākamajā dienā viņš sāka vemt, kā arī parādījās caureja. Teju nedēļu vēlāk puisēns sāka sūdzēties par sāpēm plecos un nedaudz vēlāk diendusas laikā pārstāja elpot. Lai arī zēns nekavējoties tika aizvests uz slimnīcu, reanimēt viņu vairs neizdevās.

Ārsti ģimenei skaidroja, ka zēna plaušās un ap sirdi atraduši šķidrumu, kas liecina, ka zēns burtiski noslīcis, neatrodoties ūdenī. Tiesa, oficiālais nāves iemesls vēl nav paziņots.

Kolumbijas bērnu slimnīcas ārsts Maiks Patriks skaidro, ka «sausā slīkšana» var rasties pēc tam, kad cilvēka balsene un elpvads tiek pakļauti lielam ūdens daudzumam. Vēlāk elpvads var piedzīvot spazmas un aizvērties pavisam, neļaujot cilvēkam paelpot. Kad tas notiek, ķermenis sūta šķidrumu uz plaušām, lai atvērtu elpvadu, tomēr tas var novest pie lieka šķidruma plaušās jeb plaušu tūskas. «Sausā slīkšana» var sākties apmēram stundu pēc tam, kad cilvēks ir bijis ūdenī.

Tomēr «sausā noslīkšana» ir ļoti reta parādība. Patriks skaidro, ka tikai pieci procenti no bērniem, kas piedzīvo slīkšanu un izglābjas, vēlāk pieredz problēmas ar elpvadu un plaušām.

Ārsti atgādina: ja bērns ir piedzīvojis pakļūšanu zem ūdens un ir bijis tuvu slīkšanai, vecākiem tuvākās 24 stundas viņš ir pastiprināti jānovēro. Ja bērnam sākas problēmas ar elpošanu, klepus vai diskomforta sajūta krūšu rajonā, tad nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu