Ķīna nogādājusi orbītā savu pirmo kosmosa rentgena teleskopu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ķīna ceturtdien veiksmīgi nogādājusi orbītā savu pirmo kosmosa rentgena teleskopu, lai pētītu melnos caurumus, pulsārus un gamma starojuma uzliesmojumus, vēsta valsts mediji.

Raķete «Long March-4B» ar 2,5 tonnas smago teleskopu startēja no Dzjucjuaņas satelītu palaišanas centra Gobi tuksnesī, vēsta aģentūra «Siņhua».

Teleskops ļaus ķīniešu zinātniekiem novērot pulsāru magnētisko lauku un iekšieni un labāk saprast melno caurumu veidošanos. Tas arī palīdzēs meklēt gamma starojuma uzliesmojumus un pētīt, kā pulsārus var izmantot kosmosa kuģu navigācijai, vēsta «Siņhua».

Ķīna iegulda miljardus bruņoto spēku vadītājā kosmosa programmā, lai panāktu ASV un Eiropu.

Pekina savu kosmosa programmu uzskata par valsts progresa simbolu un tās pieaugušā globālā statusa apliecinājumu, tomēr līdz šim Ķīna lielākoties ir atkārtojusi ASV un Padomju Savienības savulaik veiktās aktivitātes.

Ķīnas pirmais kosmosa kravas kuģis «Tianzhou-1» aprīlī veiksmīgi savienojās ar orbitālo kosmosa laboratoriju.

Līdz gada beigām tiek plānota Ķīnas pirmā kosmosa misija, kas gatavojas uz Zemi nogādāt iežu paraugus no Mēness.

Ķīna tuvāko 15 līdz 20 gadu laikā plāno arī pirmo misiju cilvēka nogādāšanai uz Mēness. Projekts ir apstiprināts un saņēmis finansējumu, vēsta Ķīnas valsts mediji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu