Noslēpumainā kartē, iespējams, attēlota Antarktika bez ledus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki joprojām nespēj izskaidrot, kāda teritorija ir iezīmēta noslēpumainā, 16. gadsimtā radītā kartē, raksta «Independent».

Noskaidrots, ka kartes radītājs ir Osmaņu dinastijas admirālis un kartogrāfs Ahmeds Muhidīnijs Pīrijs, kurš karti izveidojis 1513. gadā Konstantinopolē. Domājams, ka karte attēlo Brazīlijas piekrasti un Antarktiku, kas vēl nav klāta ar ledu.

Internetā klīst vairākas teorijas, kas ir šī noslēpumainā karte, bet vispārsteidzošākā versija ir tāda, ka kartē attēlota no ledus brīva Antarktika, kas savienojusies ar Dienvidamerikas teritoriju.

Hārvarda universitātes vēsturnieks Dr. Hapgūds izvirza teoriju, ka šī karte attēlo vairākus desmitus tūkstošus gadus senu vēstures posmu un pierāda, ka jau senās civilizācijas pazina un kartogafēja Antarktikas krastus.

Tomēr, ņemot vērā, ka Antarktiku atklāja 1818. gadā, rodas jautājums, kā Pīrijs varēja zināt par tās eksistenci un robežām.

Piezīmēs uz kartes Pīrijs min, ka viņš ir izmantojis aptuveni 20 dažādus avotus, lai radītu šo karti. To skaitā bijušas arī dažādas antīkas kartes.

Kartes eksperts Gregorijs Makintošs savā grāmatā «Piri Reis Map of 1513» min vienu no iespējamajiem skaidrojumiem:

Arābu rakstnieki bieži jauca Klaudiju Ptolemaju, ģeogrāfu mūsu ēras 2. gadsimtā, ar Ptolemaju I – vienu no Aleksandra Lielā ģenerāļiem un Ēģiptes valdniekiem no 323. līdz 285. gadam pirms mūsu ēras. Iespējams, ka Pīrijs izdarīja tādu pašu kļūdu, kā rezultātā viņa izmantotie avoti nākuši nevis no Klaudija Ptolemaja, bet gan no Ptolemaja I laika.

Tomēr iespējams, ka karte attēlo nevis Antarktiku, bet gan «Terra Australis», kontinentu, kas attēlots daudzās tā laika kartēs. Iespējams ka Pīrijs nejauši paplašināja Dienvidamerikas kontinentu vai uzzīmēja neprecīzu piekrastes līniju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu