NASA atklājusi desmit jaunas planētas, uz kurām varētu pastāvēt dzīvība

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pirmdien paziņoja, ka ārpus Saules sistēmas atklājusi desmit jaunas Zemes lieluma planētas, kurām ir attiecīgs izmērs un temperatūra, lai uz tām varētu atrasties ūdens un dzīvība.

Keplera kosmosa teleskopa misija publiskoja pārskatu par 219 jaunām potenciālām eksoplanētām jeb planētām, kas atrodas ārpus Saules sistēmas.

Atklāts, ka desmit planētas riņķoja ap savu zvaigzni līdzīgā attālumā, kādā Zeme riņķo ap Sauli, atrodoties tā sauktajā dzīvībai piemērotajā zonā, kurā varētu būt sastopams ūdens šķidrā veidā un uz kurām varētu atrasties dzīvība.

Septiņas no desmit atklātajām planētām riņķo ap zvaigznēm, kas līdzīgas Saulei, kura ir pietiekami karsta. Tas nenozīmē, ka uz šīm planētām sastopama dzīvība, tomēr izpildīti daži no tās pastāvēšanai nepieciešamajiem kritērijiem.

Keplera teleskops planētas atklāj, reģistrējot nelielu samazināšanos zvaigznes mirdzumā, planētai paejot tai garām.

Foto: AP/Scanpix

Keplera teleskops kopš savas darbības sākuma 2009.gadā ir atklājis 4034 potenciālas eksoplanētas, un citi teleskopi apstiprinājuši 2335 no tām.

Ieskaitot desmit jaunās planētas, kopumā ar Keplera teleskopu atklātas apmēram 50 planētas, kuras ir apmēram Zemes lielumā un atrodas dzīvībai piemērotā zonā. 30 no tām ir apstiprinātas.

Joprojām nav zināms, cik plaši mūsu galaktikā ir sastopamas potenciāli apdzīvojamas planētas Zemes lielumā, jo jāņem vērā daudzi faktori, tostarp tas, ka Keplera teleskops var atklāt tikai tās planētas, kas atrodas starp teleskopu un planētas zvaigzni, skaidroja SETI institūta un Keplera misijas pētniece Sūzana Mulalija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu