Kā cilvēka smadzenes ietekmē 5 spēcīgākās narkotiskās vielas pasaulē

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Jautājums, kuras ir narkotiskās vielas cilvēkam rada visspēcīgāko atkarību, varētu šķist vienkāršs, tomēr viedokļi atšķiras un ir atkarīgi no dažādiem faktoriem, raksta «The Conversation».

To, cik spēcīga ir narkotiskā viela un cik ļoti tā sev pakļauj un ietekmē cilvēka prātu un ķermeni, nosaka tādi faktori kā, piemēram, kādu ļaunumu tā nodara lietotājam, kāda ir tās «ielas» vērtība, kādi ir lietotāju viedokļi par to, kādi ir simptomi brīdī, kad vielas iedarbība ir beigusies, un cik viegli lietotājam ir atteikties no attiecīgās vielas patērēšanas.

Tie ir tikai daži no kritērijiem, kā tiek mērīts narkotiskās vielas potenciālais atkarības izraisīšanas spēks cilvēkā. Daži pētnieki pat uzskata, ka ne visas narkotiskās vielas izraisa atkarību, taču citas pietiek pamēģināt tikai vienu reizi, lai neturpināt tās lietot kļūtu ārkārtīgi grūti.

2017. gadā pētnieki izstrādāja objektīvu piecu pasaulē spēcīgāko vielu sarakstu.

Heroīns

Balstoties uz šā pētījuma rezultātiem, visspēcīgākā un atkarību raisošākā viela pasaulē ir heroīns, kas dopamīna (viela, kas palīdz kontrolēt smadzeņu gandarījuma/apbalvojuma un baudas centrus) līmeni smadzenēs palielina līdz pat 200%. Heroīns ir ne vien atkarību raisošākā, bet arī bīstamākā narkotiskā viela pasaulē, jo pietiek tikai nedaudz to pārdozēt, lai iznākums kļūtu letāls.

Kokaīns

Kokaīns savukārt iedarbojas uz smadzeņu neironiem un manipulē ar signāliem, ko neironi sūta viens otram. Citiem vārdiem sakot, kokaīns neļauj neironiem pārtraukt sūtīt dopamīna signālus, tādējādi smadzeņu baudas centri paliek nemitīgi aktīvi. Eksperimentā ar dzīvniekiem zinātnieki pierādīja, ka kokaīns liek dopamīna līmenim smadzenēs paaugstināties trīs reizes virs normas.

Kokaīns ir trešā bīstamākā narkotika, kas graujoši ietekmē smadzenes un ķermeni. Aptuveni 21% cilvēku, kas pamēģina kokaīnu, kādā brīdī kļūst no tā atkarīgi. Labā ziņa ir tāda, ka kokaīns ir salīdzinoši dārgs un nav tik viegli pieejams plašākai sabiedrības daļai, lai gan ir parādījušies daudz lētāki un nekvalitatīvāki kokaīna aizstājēji, piemēram, amfetamīns un metamfetamīns.

Nikotīns

Nikotīns ir galvenā atkarību izraisošā viela tabakā. Smēķējot cigareti, plaušas absorbē nikotīnu un nogādā to uz smadzenēm, kur tas iedarbojas uz smadzeņu baudas centriem. Eksperti ierindojuši nikotīnu kā trešo atkarību raisošāko vielu pasaulē.

Pētījumi liecina, ka smēķēšana katru gadu nogalina aptuveni vienu miljonu no pasaules iedzīvotājiem. Lai arī laboratorijas dzīvnieki nemēdz smēķēt, tomēr īpašā eksperimentā ir novērots, kā žurkas tiecas nospiest pogu, lai savā asinsritē saņemtu kārtējo nikotīna devu. Nikotīns dopamīna līmeni smadzenēs palielina par 25 – 40%.

Barbiturāti

Barbiturāti ir vielas, kas agrāk tika lietotas, lai ārstētu depresiju un bezmiegu. Tie iedarbojas uz ķīmiskajiem procesiem smadzenēs un ietekmē to, kā ieslēdzas vai izslēdzas dažādas smadzeņu daļas. Nelielās devās barbiturāti izraisa eiforiju, bet, ja tie tiek pārdozēti, var iestāties cilvēka nāve, jo šīs vielas ietekmē arī tās smadzeņu daļas, kas atbild par elpošanu.

Kopš barbiturāti vairs nav pieejami aptiekās, to patēriņš ir krasi mazinājies. Pētnieki barbiturātus uzskata par ceturto vislielāko atkarību raisošo vielu pasaulē.

Alkohols

Lai arī alkohols ir viegli pieejama viela un daudziem tā ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, zinātnieki to ierindojuši kā piekto atkarību raisošāko vielu pasaulē. Alkohols, tāpat kā citas narkotiskās vielas, smadzenēs iedarbojas uz dopamīna līmeni, palielinot to par 40 - 360%. Jo vairāk alkohola cilvēks lieto, jo augstāks kļūst dopamīna līmenis.

22% no visiem cilvēkiem, kas ir lietojuši alkoholu, kādā brīdī kļūst no tā atkarīgi. 2012. gadā no alkohola lietošanas izraisītajām sekām mira aptuveni 3 miljoni cilvēku. Alkohols tiek uzskatīts par substanci, kas visvairāk kaitē cilvēka ķermenim un smadzenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu