Oficiāli pierādīts, ka dzīvība uz Marsa nevar pastāvēt

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESO/M. Kornmesser

Edinburgas universitātes Skotijā zinātnieki noskaidrojuši, ka Marss nav piemērots nekādu mikroorganismu pastāvēšanai, un tā iemesls ir ķīmisko savienojumu perhlorātu klātbūtne uz planētas virsmas.

Kā liecina raksts, kas publicēts žurnālā «Scientific Reports», tieši perhlorāti (hlorskābes sāļi), kas dzīviem organismiem ir toksiski, neļauj uz Marsa attīstīties nevienai, pat visprimitīvākajai dzīvības formai.

Lai nonāktu pie šāda secinājuma, biologi replicēja Marsa grunts tipiskos apstākļus un veica pētījumus ar Bacillus subtilis baktēriju, kas bieži sastopama kosmosa lidaparātos un kalpo kā bioloģiskā piesārņojuma avots.

Noskaidrojies, ka savienojumā ar ultravioleto starojumu perhlorātu toksiskums ievērojami pastiprinās, kas mikroorganismiem to padara nāvējošu. Līdz ar to Bacillus subtilis iet bojā jau dažu minūšu laikā.

Pēc speciālistu vārdiem, citas uz Marsa virsmas sastopamās ķīmiskās vielas – dzelzs oksīdi un ūdeņraža peroksīds – perhlorātu iedarbību spēcina vēl vairāk, baktēriju nāvi paātrinot 10,8 reizes.

Perhlorāti uz Marsa tika atklāti 2008. gadā, kad NASA kosmosa aparāts «Phoenix» veica Sarkanās planētas grunts ķīmisko analīzi. Toreiz atklājās, ka perhlorātu savienojumu koncentrācija Marsa gruntī ir 0,4-0,6 procenti. Vēlāk rezultātus apstiprināja arī marsagājējs «Curiosity».

Ņemot vērā to, ka planētas virsmu apdraud ultravioletais starojums, tik liels perhlorātu daudzums, visticamāk, ir galvenais iemesls, kāpēc uz Marsa nepastāv nekādas dzīvības formas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu