Grūti aprakstāms skaistums okeānā pie Keiptaunas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Daba, jo īpaši pasaules okeāni, ir pārsteigumu pilni. Te mājo radības, kam līdzīgas redzētas tikai zinātniskās fantastikas filmās par citplanētu organismu invāziju un centieniem iznīcināt cilvēci. Ja paraugās uz šīm graciozajām medūzām, kas ļaujas okeāna straumēm, nav grūti iedomāties, ka kādam radošākam cilvēkam var ienākt prātā pēc šo būtņu parauga veidot savus fiktīvos citplanētiešu kosmosa kuģus vai tālās galaktikās dzīvojošus indivīdus.

Šoreiz gan šīs tiešām ir medūzas, nevis citplanētu iebrucēji. Konkrēto vainagmedūzas (Coronatae) eksemplāru Protejabenksā, pie Dienvidāfrikas krastiem, iemūžinājis 38 gadus vecais fotogrāfs-amatieris Pīrss Meins no Keiptaunas. Viņa fotokameras medījums ir vainagmedūza, kuras diametrs pārsniedz metru. Šīs lielās, rāmās medūzas pastāv kā atsevišķa ekosistēma, kurā dzīvo gan mazas zivtiņas, gan daudzi un dažādi mikroorganismi, kas gādā par dažādām krāsām medūzas ķermenī. Medūzām raksturīga arī bioluminiscence, taču šo īpašību dzīvnieki demonstrē tikai tad, kad tiem pieskaras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu