New Horizons zondes nākamais mērķis ietinies «noslēpumainā plīvurā»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI/Alex Parker

NASA kosmiskais aparāts New Horizons savu nākamo izpētes mērķi - Koipera joslas objektu 2014 MU69 - sasniegs tikai 2019.gada 1.janvārī, bet jau tagad novērojumi atklāj dažas interesantas lietas par objektu un tā apkārtni. Iespējams, tas ir mazāks un gaišāks, nekā agrāk tika uzskatīts, kā arī 2014 MU69 varētu būt binārs objekts vai pat vairāku objektu sistēma.

2017.gada 3.jūnijā objekts 2014 MU69, uz kuru šobrīd dodas New Horizons, aizklāja zvaigzni. Vairāk nekā 50 cilvēki uzstādīja teleskopus Dienvidāfrikā un Argentīnā, lai noķertu niecīgo 2014 MU69 ēnu, kas šaurā joslā šķērsoja Zemes virsmu. Novērojumos tika iegūti vairāk nekā 100 000 attēlu, kuros slēpjas informācija par konkrēto objektu un tā apkārtni.

«Iegūtie dati norāda, ka MU69 varētu nebūt tik tumšs un tik liels, kā daži cerēja,» pastāstīja okultācijas novērojumu komandas vadītājs Marks Bujē no Dienvidrietumu Izpētes institūta (SwRI).

Sākotnējie aprēķini, izmantojot 2014.gadā ar Habla teleskopu fotografētos attēlus, liecināja, ka objekta diametrs varētu būt 20 līdz 40 kilometri. Šogad iegūtā informācija norāda, ka tas varētu būt mazāks pat par 20 km.

www.starspace.lv

«Rezultāti mums vēsta kaut ko pavisam interesantu,» piebilda New Horizons vadošais pētnieks Alans Šterns. «Fakts, ka mēs novērojām okultāciju no visām izvēlētajām vietām un neredzējām pašu objektu, varētu nozīmēt to, ka vai nu MU69 ir ļoti atstarojoša virsma un tas ir mazāks nekā cerēts, vai arī tas varētu būt binārs vai pat vēl vairāku nelielu objektu sakopojums.»

Iespējams, ka uz šiem jautājumiem precīzākas atbildes palīdzēs rast nākamo okultāciju novērojumi 10. un 17. jūlijā. Pirmajā no datumiem novērojumi tika veikti ar SOFIA 2,5 metru teleskopu, savukārt 17.jūlijā papildus novērojumiem no Zemes pieslēgsies Habla teleskops, lai labāk izprastu, ar ko būs jāsaskaras New Horizons aparātam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu