Izpētīts, ka kafijas dzeršana samazina sirdstriekas iespējamību

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dienvidkorejiešu zinātnieki izpētījuši, ka cilvēkiem, kas dienā izdzer trīs līdz piecas tasītes kafijas, risks piedzīvot sirdstrieku, ir ievērojami mazāks, nekā tiem, kas kafiju dzer maz vai nedzer vispār, liecina jauns pētījums, kas publicēts britu zinātniskajā žurnālā «Heart».

Cilvēkiem, kas dienā izvēlas patērēt

vairāk nekā trīs tasītes kafijas, ir mazākas iespējas piedzīvot koronāro asinsvadu pārkaļķošanos

un koronāro aterosklerozi jeb asinsvadu sašaurināšanos, kas ir viens no biežākajiem sirdstriekas iemesliem.

Lai arī iepriekšējie pētījumi liecināja, ka kafijas pārmērīga lietošana paaugstina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, kas var novest pie dažādām sirdskaitēm, tomēr jaunā pētījuma autori apliecina, ka viņu veiktais pētījums saskan ar vairākiem nesen veiktiem atklājumiem par to, ka kafija tieši pamazina iespēju sasirgt ar sirdskaitēm.

«Mūsu pētījuma rezultāti pievienojas vairākiem nesen veiktu pētījumu secinājumiem, kas liecina par kafijas labvēlīgo ietekmi uz cilvēka sirdsdarbību. Esam nolēmuši turpināt pētījumus, lai apstiprinātu mūsu atklājumu, ka kafija novērš koronāro asinsvadu pārkaļķošanos,» žurnālistiem klāstīja dienvidkorejiešu zinātnieki.

Lielbritānijas sirds fonds (BHF) piekrita, ka

nepieciešami padziļināti pētījumi, jo tā rezultāti balstīti tikai Dienvidkorejas populācijas vidū,

t.i., rezultāti atkarībā no rases un dzīvesveida var atšķirties.

Lai nonāktu pie šiem secinājumiem, zinātnieki izpētīja 25 138 Dienvidkorejas vīriešus un sievietes, kuru vidējais vecums bija 41 gads un, kuri sūdzējās par sirds slimībām. Tika ņemts vērā, cik bieži eksperimenta dalībnieki patērē kafiju, kāds ir to dzīvesveids, kā arī to izglītības līmenis, fiziskās aktivitātes, svars un ģimenes sirds slimību vēsture.

Rezultātā tie, kas dienā izdzer vairāk nekā trīs tasītes kafijas, salīdzinot ar tiem, kas kafiju dzer mazāk vai nedzer vispār, bija ar ievērojami labāku sirds un asinsvadu stāvokli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu