Izpētīts, ka putekļainas telpas var izraisīt ātrāku aptaukošanos

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

ASV zinātnieki atklājuši, ka parastie mājas putekļi labvēlīgi ietekmē tauku šūnu attīstību un cilvēku var novest pie straujākas pieņemšanās svarā, liecina jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā izdevumā «American Chemical Society».

Izpētīts, ka ķīmiski savienojumi (medicīnā saukti par endokrīnās sistēmas darbību traucējošām ķimikālijām), kas sastopami mājas putekļos, var likt cilvēka tauku šūnām pastiprināti ražot taukus.

Pēc tam, kad eksperimenta ietvaros tauku šūnām tika pievienoti mājas putekļi, pētnieki novēroja, ka tauku šūnas sāk pastiprināti ražot triglicerīdus, kas ir viens no tauku veidiem.

Eksperimenti ar laboratorijas pelēm savukārt pierādījuši, ka, ja cilvēks agrā bērnībā ir ticis pakļauts ilgstošai putekļu ietekmei, vēlākajos gados tas var piedzīvot problēmas ar lieko svaru.

Kaitīgie savienojumi visbiežāk ir atrodami putekļos, kas krājas dzīvojamās telpās uz dažādiem sadzīves priekšmetiem. Šos putekļus ieelpojot, norijot vai absorbējot caur ādu, savienojumi nonāk mūsu organismā un nelabvēlīgi ietekmē šūnas.

Pētnieki savāca putekļu paraugus no vienpadsmit ASV Ziemeļkarolīnas štata dzīvojamām mājām un secināja, ka septiņi no paraugiem satur kaitīgos savienojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu