Zinātnieki atklāj patiesību par tiranozauriem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par vienu no biedējošākajiem, briesmīgākajiem dinozauriem vai pat dzīvniekiem vispār, kura kājas staigājušas pa Zemes virsmu, tiek uzskatīts tiranozaurs.

Kinofilmās tas atainots, kā ārkārtīgi asinskārs dzīvnieks, kurš, saodis ko garšīgu, neatlaidīgi dara visu, lai tiktu pie kārotās maltītes. Vajadzības gadījumā pat skrien.

Tomēr Mančestras universitātes zinātnieki tagad ar datorsimulāciju palīdzību secinājuši, ka tiranozaurs nebūt nav bijis veikls skrējējs.

Simulācijas parādījušas, ka dinozaurs bijis pārāk liels un smags, lai skrietu. Pētnieki tamdēļ pat apgalvo, ka plēsoņa, mēģinot paskriet, būtu salauzis sev kājas.

Pēc simulācijās veiktajiem aprēķiniem tiranozaura maksimālais pārvietošanās ātrums bijis 5 metri sekundē, kas atbilst 18 kilometriem stundā. Salīdzinājumam - planētas ātrākais cilvēks Useins Bolts skrienot spēj attīstīt vairāk nekā 43 kilometrus stundā.

Ziņojums par pētījumu publicēts žurnālā PeerJ, un tajā minēts, ka šī ir līdz šim precīzākā tiranozaura gaitas un biomehānikas simulācija. Un tās rezultāti liek pārvērtēt, kā šis gaļēdājs medīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu