NASA atzīst, ka nevar atļauties nogādāt cilvēku uz Marsa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nacionālā Aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) atzinusi sarežģījumus Marsa kolonizēšanas programmā. Proti, lidojumu līdz Marsam tā varētu nodrošināt, taču ekipāžas locekļu nogādāšana līdz planētas virsmai ir pavisam cita lieta un to aģentūra nevar atļauties.

Kosmosa aģentūra par cilvēka nogādāšanu runā jau kādu laiku, tomēr šobrīd mērķa īstenošana neizskatās reāla, raksta Independent.co.uk.

«Nevaru nosaukt konkrētu datumu, kad cilvēks nolaidīsies uz Marsa. Iemesls ir vienkāršs - pašreizējais budžets pat ar aptuveni 2% pieaugumu nav pietiekams un mums nebūs nepieciešamās infrastruktūras uz Marsa virsmas,» sacījis Viljams Garstenmaijers, kurš atbild par cilvēku lidojumiem kosmosā.

«Ieiešana atmosfērā, nolaišanās process un piezemēšanās ir milzu izaicinājums,» tā Garstenmaijers.

Space Launch System nesējraķete un Orion lidaparāts, kam paredzēts cilvēkus nogādāt līdz sarkanajai planētai, jau šobrīd ir izmaksājuši ļoti daudz. Tādēļ ir iekavēta tā projekta daļa, kurā jāizstrādā transportlīdzekļi, kuri nolaidīsies līdz izkaltušajai Marsa virsmai un pēc tam atkal spēs pacelties.

Vienlaikus par lidošanu uz Marsu sapņo arī vairākas privātas kompānijas, piemēram, SpaceX un Blue Origin, turklāt tām nav tik ierobežotas iespējas piesaistīt finansējumu. SpaceX vadītājs Elons Masks, piemēram, ir nobriedis izveidot cilvēku koloniju uz Marsa un to sākt darīt ar pirmo sekmīgo piezemēšanos 2025.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu