Ar kārtējo raķešdzinēja testu NASA atgādina par savām ambīcijām kosmosā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Otrdienas, 25.jūlija pēcpusdienā Nacionālā aeronautikas un kosmosa aģentūra (NASA) pēc ilgāka klusuma brīža veica kārtējo savas topošās megaraķetes Space Launch System dzinēja izmēģinājumu.

Tā jauda pielīdzināma spēkam, kas nepieciešams, lai gaisā nekustīgi noturētu 8,8 miljonus mārciņu jeb nepilnus 4 miljonus tonnu svara. Salīdzinājumam - raķetei Saturn V, kas pirmos astronautus nogādāja līdz Mēnesim, jauda bija pielīdzināma 1,74 miljoniem mārciņu jeb 790 tūkstošiem tonnu.

NASA inženieri dzinēju RS-25 testēja milzīgā izmēģinājumiem paredzētā stendā Stennisa Kosmosa centrā Misisipi štatā, ASV. Šis bija trešais no četriem dzinējiem, kas galu galā palīdzēs kosmosā nonākt SLS raķetei. Motors tika iedarbināts uz 500 sekundēm, kas pēc aprēķiniem ir laiks, kāds būs vajadzīgs Zemes atmosfēras pamešanai.

Iepriekšējās RS-25 versijas kalpoja tā dēvēto atspoļkuģu lidojumos kosmosā veselus trīs gadu desmitus. Šiem kuģiem, kas netiek izmantoti jau kopš 2011.gada, gan bija tikai trīs RS-25 motori, kamēr SLS raķetei tādu būs četri, turklāt papildus tam divas raķetes atradīsies galvenā korpusa sānos, tā SLS padarot par visu laiku jaudīgāko raķeti.

Kā raksta Inverse.com, karstā gāze, kas veidojas, sadedzinot sašķidrinātu ūdeņradi un skābekli RS-25 sadegšanas kamerā, no motora izplūst ar trīspadsmitkārtīgu skaņas ātrumu jeb 3900 metriem sekundē (14 tūkstoši kilometru stundā).

Bet, kamēr NASA savas SLS raķetes pirmo testa lidojumu plāno veikt tikai 2019.gadā, privātā kompānija SpaceX jau ilgāku laiku veic lidojumus kosmosā. Tiem SpaceX izmanto Falcon 9 nesējraķetes, kas apgādātas ar 9 Merlin dzinējiem. Katra dzinēja celtspēja jūras līmenī ir 190 000 mārciņu. Raķete, ko SpaceX būvēs lidojumiem tālāk kosmosā, piemēram, uz Marsu, sastāv no trim Falcon 9 raķetēm, tātad to augšup ceļ 27 Merlin dzinēji. Kopējā celtspēja tātad ir 5,13 miljoni mārciņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu