Saule, visticamāk, ir lielāka, nekā uzskatīts iepriekš

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA/NASA/SOHO

Arvien vairāk zinātnieku tiecas uzskatīt, ka Saule patiesībā ir lielāka, nekā uzskatīts līdz šim, raksta astronomijai veltītais izdevums «Space».

Līdzšinējie uzskati par Saules izmēru ir balstīti 2008. gadā veiktajā pētījuma, kas savukārt apstrīdēja 1891. gadā veiktās Saules izmēra aplēses, kuras veica vācu astronoms Arturs Auverss.

2008. gadā eksperti nonāca pie secinājuma, ka Saules rādiuss ir aptuveni 695 700 kilometrus liels, tomēr tagad arī šis skaitlis tiek apstrīdēts.

Zinātnieks Ksavjē Žibērs un NASA pētnieks Ērnijs Raits, salīdzinot datus, kas iegūti no Saules observatorijas (Solar Dynamics Observatory), noskaidroja, ka Saule, iespējams, ir krietni lielāka par 2008. gadā aplēsto izmēru.

«Izmērīt Sauli ir daudz grūtāk, nekā varētu iedomāties. Nevar vienkārši pielikt lineālu Saules fotogrāfijai un izmērīt tās lielumu. Mums ir jāizmanto Saules aptumsuma brīži, un iegūtie dati jāsalīdzina ar observatorijas datiem, lai nonāktu pie tās aptuvenā izmēra,» komentēja Žibērs.

Par patieso Saules izmēru, pēc ekspertu vārdiem, vēl ir pāragri spriest, tomēr tagad ir skaidrs, ka tā ir lielāka, nekā pētnieki uzskatīja iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu