Zinātnieki iemācījušies no gēniem «dzēst» mutācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmo reizi medicīnas vēsturē zinātniekiem ir izdevies ar metodi, kas nodēvēta par CRISPR, no cilvēka embrija genoma izgriezt patogēnas gēnu mutācijas. Tādējādi sperts plats solis pretī tādu medicīnisku manipulāciju attīstīšanai, kas perspektīvā vēl pirms cilvēks sācis veidoties ļaus izārstēt ģenētiski pārmantojamas kaites.

Lažollas (Kalifornijas štats, ASV) Salka Bioloģisko pētījumu institūta profesors Huans Karloss Izpisua Belmonte (Juan Carlos Izpisua Belmonte) apgalvo, ka šī ir pirmā reize, kad gēnu labošana noritējusi precīzi un droši, turklāt tā parāda, ka CRISPR metode ir iespēja izlabot gēnu mutācijas cilvēku embrijos.

«Šī ir pirmā reize, kad tā parādīta kā droša un strādājoša metode. Visas embrija šūnas tika salabotas. Tajos paraugos, ko mēs izvēlējāmies, tas strādā, taču nepieciešams pamatīgu darbu veikt vēl ar citiem gēniem,» - tā Belmonte.

Zinātnieki lēš, ka

vairāk nekā 10 tūkstošu slimību cēlonis ir mutācija vienā gēnā, kas atrodas it visās cilvēka organisma šūnās,

ziņo Pasaules Veselības organizācija.

Zinātniskajā darbā, kurā piedalījās Belmonte, uzmanības centrā bija mutācija gēnā MYBPC3, kas ir saistīta ar dažādām sirdskaitēm.

Savā pētījumā Salka Bioloģisko pētījumu institūta, Oregonas Veselības un zinātnes universitātes, kā arī Korejas Pamatzinātņu institūta eksperti izmantoja 75 zigotas, kurās bija no tēva pārmantoti MYBPC3 gēni ar mutācijām. Pētījumā izmantotās olšūnas bija ar veseliem MYBPC3 gēniem.

Izmantojot CRISPR tehniku, šim zigotām, kas satur visu nepieciešamo informāciju par māti un tēvu, lai sāktu augt jauns cilvēks, tika izņemtas MYBPC3 mutācijas. Kad tas bija paveikts, nostrādāja mehānisms, kas

zigotai liek pašai salabot DNS, pārkopējot nebojāto MYBPC3 no mātes šūnām.

Zinātnieki apgalvo, ka atšķirībā no iepriekš Ķīnā veiktiem pētījumiem ar CRISPR metodi, viņu veikums uzskatāms par veiksmīgu, jo gēnu bojājumi/mutācijas novērstas 72% pētījumā izmantoto zigotu.

Pilnveidojot gēnu labošanas metodiku tālāk, nākotnē varētu pienākt diena, kad dažādas pārmantotas slimības piederēs pagātnei. Kritiķus gan satrauc, ka šo iespēju cilvēks varētu izmantot, lai iegūtu bērnu ar vai bez konkrētām īpašībām. Piemēram, ar blondiem matiem un zilām acīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu