Pētījums: Sievietes ar brangāku pēcpusi ir veselīgākas

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pētnieki noskaidrojuši, ka sievietes, kurām ir «bumbierveida» pēcpuse, sevi pakļauj mazākam riskam saslimt ar diabētu un piedzīvot insultu, nekā tās, kurām tauki krājas vēdera rajonā.

Kā liecina jauns pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Cell Metabolism», ja sievietei gurnos ir nedaudz vairāk tauku un tās formas ir līdzīgas bumbierim, tad šie tauki darbojas kā sūklis, kas neļauj asinsritē nokļūt potenciāli bīstamām vielām un apdraudēt sirds vai plaušu veselību.

Lai arī šis fakts attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem, tomēr zinātnieki apgalvo, ka efektīvāk šī aizsardzība izpaužas sievietēm, jo īpaši tām, kas vēl nav sasniegušas menopauzi, ir dabiska tieksme pēcpuses rajonā uzkrāt lielāku tauku kārtu.

Tomēr tas neattiecas uz sievietēm, kas cieš no pārmērīga liekā svara, jo viņu sirds un plaušu veselība ir apdraudēta daudz nopietnāk.

«Cilvēkam ir jābūt bez liekā svara un ar nedaudz apaļu, bumbiera formai līdzīgu pēcpusi, kas nodrošina drošu vidi tauku šūnām,» klāstīja pētījuma autors Norberts Stefans.

Zemādas tauki, kas uzkrājas sievietes gurnos, atšķiras no viscerālajiem taukiem, kas parasti uzkrājas vēdera rajonā un izdala taukskābes - cilvēka iekšējiem orgāniem bīstamus ķīmiskos savienojumus. Tās savukārt var novest pie holesterīna līmeņa paaugstināšanās asinīs, dažādām sirdskaitēm un diabēta.

«Pētījums pierāda, ka melnādainajām sievietēm ir par 20 procentiem mazāk zemādas tauku nekā baltādainajām sievietēm, kuras vairāk pakļautas viscerālo tauku uzkrājumam. Šis novērojums ļauj sirds aptaukošanos saistīt ar cilvēka rasi un dzīvesvietu,» komentēja pētījuma līdzautore Samara El Hodari (Samar El Khoudary).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu