Tikai drosmīgajiem! Ieskats ASV «smadzeņu bankā» (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Katru gadu simtiem cilvēku smadzenes tiek nogādātas uz «smadzeņu bankām» dažādās pasaules vietās. Aicinām ielūkoties vienā no šādām iestādēm Ņujorkā, kur smadzeņu paraugi izvietoti burciņās ar formaldehīdu, kā arī zinātnes vārdā laiku pa laikam tiek pārcilātas un preparētas veselas cilvēku smadzenes.

Smadzenes ir vissarežģītākais orgāns cilvēka ķermenī. Džeimsa Dž. Pītersa medicīniskā centra smadzeņu un audu glabātavā nonākušos paraugus izmanto garīgo traucējumu, slimību un smadzeņu funkciju pētniecībai.

Smadzeņu paraugus iegūst no cilvēkiem, kas savus orgānus pēc nāves atļāvuši izmantot zinātnei.

Foto: Reuters/Scanpix

Lai ziedoto materiālu saglabātu nevainojamā stāvoklī, smadzeņu paraugus glabā formaldehīdā. Katrs paraugs ir numurēts un rūpīgi uzskaitīts.

«Galvenokārt zināšanas par cilvēku neiroloģiskajām slimībām nāk no smadzeņu audu pētniecības, un vairums atklājumu par neiroloģiskajām slimībām veikti pēdējos 20 līdz 30 gados – lielākoties no smadzeņu bankām ziedoto paraugu izpētes,» raidorganizācijai BBC skaidro Lielbritānijas Smadzeņu banku tīkla direktors Sets Lovs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu