LU Medicīnas fakultātes pētnieki izstrādā nieru audzēja agrīnās diagnostikas metodi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) pētnieki strādā pie nieru audzēju ātras un precīzas agrīnās diagnostikas metodes, kas nākotnē varētu būtiski uzlabot to ārstēšanu. Pirmie projekta «Aptamēru biosensora izstrāde minimāli invazīvai gaišo šūnu nieru karcinomas diagnostikai» rezultāti jau ar panākumiem prezentēti starptautiskajā zinātniskajā konferencē «Current Trends in Cancer Theranostics», kas šovasar norisinājās Lietuvā.

Nieru karcinoma ir devītais izplatītākais audzējs pasaulē, savukārt gaišo šūnu nieru karcinoma ir visizplatītākais nieru audzēja paveids. Neraugoties uz modernās terapijas spēju pagarināt dzīvildzi daļai nieru karcinomas pacientu, ātras un precīzas agrīnās diagnostikas metodes izstrādāšana sniegtu iespēju atklāt nieru karcinomu jau pirmajās slimības stadijās, kad iespējama audzēja ķirurģiska izņemšana un optimāla ārstēšanas režīma noteikšana.

Projekta ietvaros izstrādātā agrīnās diagnostikas metode ļaus noteikt cirkulējošo audzēja šūnu klātesamību asins vai urīna paraugos, nodrošinot minimāli invazīvu analīzes metodi. Šajā projekta darba posmā ir veikta gaišo šūnu nieru karcinomas specifisku aptamēru atlase, izmantojot šūnu-SELEX metodi un nieru audzēja šūnas. Turpmākajos projekta posmos plānots raksturot atlasīto aptamēru darbības mehānismu un veikt biosensora pielāgošanu klīniskai lietošanai.

Starptautiskajā konferencē, kurā zinātniskais asistents Mg.chem Kārlis Pleiko prezentēja pirmos projekta rezultātus, ar zināšanām par nanomateriālu izmantošanas iespējām audzēju terapijā un diagnostikā dalījās pētnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Somijas, Taivānas, Spānijas, Krievijas, Nīderlandes, Francijas, Kanādas un Šveices.

Projektu «Aptamēru biosensora izstrāde minimāli invazīvai gaišo šūnu nieru karcinomas diagnostikai» no 2017.gada marta līdz 2018.gada jūlijam īsteno zinātniskais asistents Kārlis Pleiko un LU MF Farmācijas studiju programmas pētnieku grupa asociētās profesores Unas Riekstiņas vadībā. Projekts tiek īstenots, pateicoties Latvijas Universitātes Fonda administrētajam datortīklu aprīkojuma ražotāja SIA «Mikrotīkls» ziedojumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu