Kas notiktu, ja Zeme pārstātu griezties? (10)

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki, pamatojoties uz veiktajiem eksperimentiem, atklājuši, kas notiktu, ja Zeme pārstātu griezties vai sāktu griezties pretējā virzienā.

Kā vēsta izdevums «Express», Zemei pārstājot rotēt, miljoniem cilvēku ietriektos sienās un ēkās ar ātrumu, kas gandrīz divas reizes pārsniedz skaņas ātrumu. Zemes rotācijas ātrums ekvatora rajonā ir aptuveni 1600 kilometri stundā un nedaudz mazāks Zemes polu rajonos.

Zemei strauji apstājoties, viss, kas nebūtu piesiets pie tās, turpinātu kustēties ar 1600 kilometrus stundā lielu ātrumu, taču, ja planēta tajā pašā mirklī sāktu griezties pretējā virzienā, ātrums, ar kādu cilvēki turpinātu kustēties, varētu sasniegt pat vairāk nekā 3000 kilometrus stundā.

Visi, kuri izdzīvotu, saskartos ar drausmīgām vētrām, kuru laikā vēja ātrums sasniegtu gandrīz 2000 kilometrus stundā, kas sagrautu visas cilvēku radītās būves, sākot no Ņujorkas debesskrāpjiem un beidzot ar Ēģiptes piramīdām.

«Laimīgie», kas paspētu patverties bumbu patvertnēs, iespējams, izdzīvotu, tomēr drīz saskartos ar radioaktīvo starojumu, jo izzustu Zemes magnētiskais lauks. Šie indivīdi, visticamāk, mirtu ar vēzi.

«Zemi iekļauj magnētiskais lauks, kas rodas no Zemes kodola. Ja šķidrais Zemes kodols negrieztos, magnētiskā lauka nebūtu. Zemes magnētiskais lauks nepieciešams, lai Zemi pasargātu no Saules radioaktīvā starojuma,» komentēja astrofiziķis Kevins Luhmans.

Ja Zeme sāktu griezties pretējā virzienā, Zemes garoza sāktu drupt un kalni, piemēram, Himalaji, kas veidojušies Zemes plātņu sadursmes rezultātā, sagrūtu.

Zeme nekad nav pārstājusi griezties, tomēr tās rotācijas ātrums samazinās un dienas kļūst garākas.

«Mūsu planēta vienmēr ir rotējusi vienā virzienā, tomēr ātrums laika gaitā ir dramatiski mainījies,» piebilda Luhmans.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu