Dabaszinātnieka Deivida Atenboro vārdā nosaukta arī fosila spāre

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu dabaszinātnieka un televīzijas pārraižu veidotāja Deivida Atenboro vārdā trešdien tika nosaukta fosila spāre, kas dzīvojusi pirms 100 miljoniem gadu un tagad kļuvusi par pirmo spārnaino dzīvnieku, kuram dots viņa vārds.

Delikātais kukainis ar zinātnisko latīnisko nosaukumu Mesosticta davidattenboroughi tika atrasts Mjanmas Kačinas štatā dzintara gabalā, kas datēts ar krīta perioda vidu, kad uz Zemes valdīja dinozauri.

Zinātnieki nolēma to nosaukt Atenboro vārdā, ņemot vērā viņa kaislīgo pieķeršanos spārēm. Tas arī ir novēlots sveiciens Atenboro viņa 90.dzimšanas dienā, kas tika nosvinēta pērn.

«Spāres dzintarā ir ļoti reti sastopamas,» sacīja Londonas Dabas vēstures muzeja zinātnieks Edmunds Jaržembovskis – līdzautors pētījumam, kurā raksturots šis kukainis un kurš oficiāli reģistrējis fosilās spāres jauno vārdu.

«Sers Deivids [Atenboro] bija iepriecināts, jo viņš ne tikai interesējas par dzintara vēsturi, bet ir arī Britu spāru biedrības prezidents,» teica Jaržembovskis.

Dzintars ir sacietējuši fosilie sveķi. Tur bieži atrodami kukaiņi, kas ielipuši šajos sveķos.

Zinātniskajā izdevumā «Journal of Systematic Palaeontology» aprakstītā fosilija ir izcili labi saglabājusies – ar pilnīgu spārnu komplektu.

Mesosticta davidattenboroughi pievienojas augošam dzīvnieku sarakstam, kas nosaukti Atenboro vārdā. Šajā sarakstā ir arī kāda vabole, zivs un pleziozaurs.

Atenboro, kuram 1985.gadā tika piešķirts bruņinieka tituls, vairāk nekā sešus gadu desmitus ir ceļojis pa pasauli un iepazīstinājis televīzijas skatītājus ar dzīvnieku valstības brīnumiem. Viņa raidījumu sēriju «Life on Earth» («Dzīvība uz Zemes») ir noskatījušies vairāk nekā pusmiljards cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu