Cassini zondei atlicis vien mēnesis un pēdējās četras orbītas ap Saturnu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Cassini atlicis aptuveni viens mēnesis. Jau 13.augusta vakarā (pēc Latvijas laika) Cassini sāka pirmo no pēdējām piecām orbītām, kuras vedīs cauri Saturna atmosfēras augšējiem slāņiem. Šoreiz kosmiskais aparāts atradās aptuveni 1600-1700 kilometru augstumā virs gredzenotās planētas mākoņiem.

Pirmdien, 14.augustā, NASA publicēja Cassini kameras uzņemtu attēlu, kurā planēta redzama kā milzīgs mākslas darbs ar nebeidzamiem mākoņu viļņiem.

Pēc NASA sniegtās informācijas, interesanto mākoņu slāņu zīmējumu veido mākoņu pārvietošanās virzienu atšķirības dažādos augstumos un to mijiedarbība.

Jāteic gan, ka šis attēls veidots no bildēm, kas uzņemtas vēl maijā. Tomēr NASA speciālisti cer, ka izdosies sagādāt vēl labākus attēlus, kad Cassini laidīsies aizvien tuvāk Saturnam.

Jau ziņots, ka Cassini misija tiks noslēgta ar tā dēvēto Lielo Finālu (Grand Finale) septembra vidū, kad zonde ielidos milzu planētas atmosfērā un sakari ar Zemi pārtrūks.

11.septembrī mijiedarbība ar tālumā esošo Titānu ietekmēs Cassini orbītu un lidojuma ātrumu. Titāna gravitācija palēninās kosmisko aparātu un nedaudz mainīs tā trajektoriju, kā rezultātā Cassini iebrāzīsies Saturna atmosfērā pēdējo reizi 2017.gada 15.septembrī.

Saturns

Avots: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Šā pēdējā lidojuma laikā darbosies septiņi instrumenti, kas vāks informāciju un sūtīs atpakaļ uz Zemi gandrīz reālā laika režīmā. Kad Cassini sasniegs atmosfēras slāni, kurā blīvums aptuveni divas reizes pārsniedz blīvumu, ar kādu kosmiskajam aparātam jāsaskaras pēdējo piecu orbītu laikā, tā dzinēji vairs nespēs nodrošināt pareizu antenas vērsumu pret Zemi. Visticamāk, kontakts ar Cassini pazudīs. Uz visiem laikiem, jo pēc mirkļa kosmiskais aparāts kā meteors sadalīsies Saturna atmosfērā, noslēdzot fantastisko ceļojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu